Un tribunal din Moscova a condamnat luni la șase ani de închisoare un tânăr matematician de extrema stângă, acuzat că a vandalizat un sediu al partidului lui Vladimir Putin și considerat "prizonier politic" de ONG-ul rusesc Memorial, relatează AFP.

Azat MiftakhovFoto: miftakhov.org

Azat Miftakhov, 27 de ani, a fost declarat vinovat de "huliganism", a afirmat avocata sa, Svetlana Sidorkina, care a precizat că tânărul, care spune că este nevinovat, va ataca sentința în apel.

"Nu suntem de acord cu această decizie (...) bazată în principal pe două mărturii anonime care nu au putut fi verificate", a precizat Sidorkina.

Alți doi suspecți în acest dosar, Elena Gorban și Andrei Eikin, au fost condamnați la patru și, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare.

Doctorand la facultatea de mecanică și matematică a universității de stat din Moscova, Azat Miftakhov afirma despre el că este un militant anarhist. A fost arestat în februarie 2019.

Potrivit acuzării, tânărul făcea parte dintr-un grup de șase persoane care au spart geamul unui sediu al partidului lui Vladimir Putin "Rusia Unită", în nordul capitalei, la sfârșitul lui ianuarie 2018, și au aruncat înăuntru o petardă fumigenă.

La începutul lui februarie 2019, înainte de punerea sub acuzare, a fost reținut în cadrul unui alt dosar, pentru "fabricare de explozibil", pentru care nu a fost încă inculpat.

Avocata sa spune că tânărul a fost bătut de polițiști în timpul acestei prime arestări.

O petiție care cere eliberarea sa a strâns aproape 90.000 de semnături.

Peste 2.500 de matematicieni din toată lumea, scrie și Novaia Gazeta, au amenințat că vor boicota un congres internațional de matematică, prevăzut în 2022 la Sankt Petersburg, dacă studentul nu este eliberat.

Autoritățile ruse au condamnat în ultimele luni mai multe grupări de tineri ruși de extrema stângă - unii dintre ei la pedepse grele - în dosare criticate de apărătorii drepturilor omului.