Minerii prinși sub pământ de o săptămână în China au reușit să transmită echipelor de salvare un mesaj în care afirmă că sunt extenuați și că au nevoie de medicamente, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

E explozie a avut loc în 10 ianuarie în Qixia, într-o mină de aur din provincia Shandong (est), iar 22 de persoane au rămas blocate la peste 600 de metri de intrarea în puț.

Explozia a afectat grav scara care asigură accesul la fundul minei precum și cablurile de comunicare. Echipele de salvare au reușit totuși să sape o conductă și au auzit în acest weekend lovituri, sinonime cu semne de viață.

Grație unui cablu coborât de echipele de salvare, minerii au reușit să transmită un mesaj scris de mână. Autorul afirmă că cel puțin 12 muncitori sunt încă în viață, potrivit autorităților locale.

"Suntem cu toții epuizați. Avem nevoie urgent de medicamente pentru durerile de stomac, de analgezice, pansamente și de antiinflamatoare. Trei persoane suferă și de hipertensiune", era scris pe hârtie, o foaie ruptă dintr-un caiet.

Autorul mesajului mai spune că minerii sunt înconjurați de o mare cantitate de apă și că patru dintre ei sunt răniți.

"Nu se cunoaște situația celorlalte zece persoane. Atât timp cât acțiunea de salvare continuă, continuăm să sperăm. Mulțumim!", mai scrie acesta.

Televiziunea publică CCTV a difuzat mesaje cu salvatorii care coborau prin conductă un cablu metalic de care erau prinse hrană, înainte de a-l ridica cu mesajul minerilor.

Echipele de salvare sapă mai multe tuneluri în încercarea de a-i aduce pe mineri la suprafață, tot potrivit CCTV.

Accidentele de mină sunt frecvente în China. În decembrie, 23 de mineri au murit în mina de cărbuni Chongqing, în sud-vestul țării.