O instanță suedeză a respins apelul formulat de Huawei împotriva excluderii sale din dezvoltarea rețelei 5G a țării scandinave, deschizând calea pentru demararea licitației programate săptămâna aceasta, relatează Euractiv.

Showroom Huawei din BeijingFoto: Profimedia Images

Gigantul telecom chinez înaintase la începutul lunii ianuarie o contestație în apel împotriva deciziei Curții Administrative de Apel care a permis PTS, autoritatea suedeză de reglementare în domeniul telecom, să reia licitațiile pentru rețeaua 5G fără a înlătura interdicția pentru Huawei.

„Decizia Curții Administrative de Apel în cazul referitor la legea comunicațiilor electronice este finală și prin urmare nu poate fi contestată în apel”, a anunțat într-un comunicat Curtea Administrativă Supremă de Apel.

„Apelul trebuie prin urmare respins”, a adăugat instanța.

Huawei a afirmat că încă așteaptă deciziile pentru alte două apeluri formulate în luna noiembrie cu privire la decizia PTS de a fi exclusă din dezvoltarea rețelei 5G a Suediei.

„Speranța Huawei a fost că instanța (Supremă) va adopta o abordare mai largă cu privire la lege și să ia în considerare apelul din alte considerente, lucru pe care l-am formulat în apel”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei cu privire la decizie.

Suedia anunțase în luna octombrie că va exclude Huawei și ZTE, o altă companie telecom chineză, din dezvoltarea rețelei sale 5G din considerente de securitate.

Companiile care vor lua parte la licitația de săptămâna viitoare vor fi nevoite să înlăture toate echipamentele Huawei din infrastructurile existente și funcțiile vitale până la 1 ianuarie 2025.

Licitația pentru dezvoltarea rețelei 5G, programată inițial pentru luna noiembrie a anului trecut, a fost amânată după ce un tribunal suedez a suspendat decizia de a interzice accesul celor două companii până la pronunțarea unei decizii pe fond.

Decizia Curții Supreme suedeze înseamnă că licitația poate avea loc marți, 19 ianuarie, data la care a fost reprogramată de PTS.

REFERINȚĂ: