Twitter a suspendat temporar la sfârşitul săptămânii trecute contul unei parlamentare americane republicane din rândul mişcării de extremă dreapta, adeptă a teoriei conspiraţiilor, pentru că a încălcat regulile de integritate a discursului pe reţeaua socială, au făcut cunoscut Twitter şi biroul parlamentarei, notează AFP, preluată de Agerpres.

TwitterFoto: Pavel Starikov, Dreamstime.com

Marjorie Taylor Greene, aleasă de curând în Congresul SUA din partea statului Georgia (sud), nu îşi ascunde afinităţile cu mişcarea complotistă QAnon. Ea a scris mai devreme duminică pe Twitter mesaje despre alegerile din Georgia, afirmând că au fost fraudate.

Mesajele ei au primit o etichetă specială din partea Twitter indicând că "această afirmaţie că a avut loc o fraudă electorală este contestată. Nu se poate răspunde la acest mesaj şi nici redistribui din cauza riscului de violenţă", a spus reţeaua socială.

Duminică după-amiază, Twitter a decis să blocheze contul parlamentarei pentru 12 ore. "Contul respectiv a fost suspendat temporar din cauza multiplelor încălcări ale regulilor noastre deontologice", a indicat un purtător de cuvânt al Twitter într-un e-mail pentru AFP.

Această iniţiativă reprezintă cel mai recent episod al eforturilor depuse de marile companii din domeniul tehnologiei pentru a curăţa platformele lor de extremiştii pro-Trump după incidentele violente de la Capitoliul american, pe 6 ianuarie.

La două zile după asaltul partizanilor săi asupra clădirilor Congresului, Twitter a suspendat definitiv contul lui Donald Trump. Instrument favorit de comunicare pentru preşedintele SUA, el număra peste 88 de milioane de abonaţi.

Pe lângă această măsură radicală, Twitter a mai suprimat între timp 70.000 de conturi afiliate QAnon.

La rândul său, Facebook a eliminat toate mesajele legate de sloganul "Stop the steal" (Opriţi furtul) şi au suspendat profilul liderului de la Casa Albă pentru o perioadă nedeterminată.

Google şi Apple au exclus reţeaua socială Parler de pe platformele lor de descărcare a aplicaţiilor.

Iar Amazon a dat lovitura de graţie reţelei conservatoare, apreciată de partizanii lui Donald Trump, blocându-i accesul la serverele sale, ceea ce înseamnă eliminarea ei de pe internet.

Într-un comunicat, Marjorie Taylor Greene a protestat: "La câteva zile după ce cartelul din Silicon Valley a lansat un atac pe mai multe fronturi pentru a bloca libertatea de exprimare în America prin + deplatformarea + preşedintelui Donald Trump şi eliminarea unui număr de conturi conservatoare, Twitter a decis să suspende contul meu personal fără nicio explicaţie".

"Această monopol instituit de câteva mari companii tehnologice asupra discursului politic american a scăpat de sub control", adaugă ea.