Guvernul premierului olandez Mark Rutte a demisionat vineri în urma unei anchete parlamentare care a descoperit că guvernul său a ruinat financiar mii de familii, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul comisiei de anchetă afirmă că aproximativ 10.000 de familii au fost forțate să replătească subvenții pentru creșterea copiilor în valoare de mii de euro după ce au fost acuzate eronat de fraudă, situație care a dus pentru unii la șomaj, faliment personal și divorțuri.

Multe dintre familii au fost luate în vizor datorită originilor etnice sau a faptului că dețineau cetățenie dublă.

Documentul afirmă că situația a durat mai mult de un deceniu și o cataloghează drept o „nedreptate fără precedent”. Rutte, care este premier din 2010, a declarat luna trecută că situația este una „rușinoasă”.

Toate familiile afectate vor primi despăgubiri în valoare de 30.000 de euro.

Familiile au depus săptămâna aceasta plângeri penale împotriva a cinci politicieni printre care ministrul finanțelor Wopke Hoekstra și ministrul economiei Eric Wiebes pentru rolul lor în gestionarea situației.

Presiunile asupra lui Rutte au crescut săptămâna aceasta după ce partenerii săi din coaliția de guvernare au declarat că posibilitatea demisiei trebuie analizată serios și după ce joi liderul partidului laburist din opoziție și-a dat demisia de la conducerea formațiunii pentru rolul său în scandal.

Este prima dată când un guvern olandez cade în ultimii 9 ani după ce în 2012 primul cabinet al lui Rutte s-a destrămat din cauza măsurilor de austeritate.

Criza vine cu două luni înainte de alegerile parlamentare programate să aibă loc în 17 martie și în timp ce Olanda se află în cel mai dur lockdown de la izbucnirea pandemiei.

Rutte va asigura interimatul funcției până la alegerile din martie.