Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat joi că președinția nu este o slujbă pentru femei datorită diferențelor emoționale față de bărbați și a respins zvonurile că fiica sa i-ar putea succeda în funcție anul viitor, relatează CNN.

Rodrigo DuterteFoto: Profimedia Images

„Fiica mea nu va candida. I-am spus lui Inday să nu candideze doarece mi-e milă (de ea) știind că va trebui să treacă prin ce trec eu”, a afirmat Duterte referindu-se la fiica sa prin porecla ei.

„Asta nu este pentru femei. Știți, constituția emoțională a unei femei și a unui bărbat este total diferită. Vei deveni un neghiob aici. Așa că...asta e povestea tristă”, a adăugat acesta.

Filipine a avut două femei președinte: Gloria Macapagal Arroyo și Corazon Aquino.

Duterte, în vârstă de 75 de ani, este notoriu pentru comentariile sale adesea considerate jignitoare, sexiste și misogine însă biroul său adesea afirmă că afirmațiile sale sunt doar glume inofensive.

Președintele este extrem de popular în rândul alegătoarelor din Filipine în pofida comentariilor sale.

Fiica sa, Sara Duterte-Carpio, în vârstă de 42 de ani, i-a succedat în poziția de primar al orașului Davao și a ieșit pe primul loc într-un sondaj recent privind potențialii candidați la președinție la alegerile din 2022.

Duterte-Carpio și-a cultivat o imagine de succesoare reticentă a tatălui său în Davao, fiind extrem de populară pentru aceeași abordare dură și directă precum tatăl ei care a condus orașul timp de două decenii.

Ea este familiară și îndatoririlor prezidențiale, ocupând rolul de primă doamnă a Filipinelor după divorțul tatălui său.

Duterte-Carpio a declarat joi pentru Reuters că nu intenționează să candideze la alegerile prezidențiale și nu se va înscrie târziu în cursă la fel ca tatăl ei în urmă cu șase ani.

Citește și: