Mai mulți foști oficiali din domeniul sănătății și politici din Michigan, inclusiv guvernatorul Rick Snyder, au fost inculpați în scandalul apei contaminate cu plumb din orașul Flint în 2014, au anunțat joi autoritățile din acest stat nordic, potrivit AFP.

Rick SnyderFoto: Wikipedia

În 2014, Snyder a decis să schimbe sursa de alimentare cu apă a orașului pentru a economisi bani.

Apa acidă, poluată din râul local, a fost preferată în comparație cu apa pură din lacul Huron din apropiere. Apa a mâncat țevile de plumb ale sistemului de distribuție, expunând locuitorii la otrăvirea cu plumb.

Această poluare dramatică, inițial negată de autoritățile locale și de stat, a otrăvit mii de copii și a provocat moartea a 12 persoane, bolnave de legionella.

Rick Snyder "nu a reușit să protejeze sănătatea și siguranța oamenilor din Flint", a declarat procurorul adjunct de stat Fadwa Hammoud într-o conferință de presă.

Acuzații de omor

În timp ce Snyder este acuzat doar de „neglijență deliberată” și se confruntă cu până la doi ani de închisoare, alți oficiali au fost acuzați de omor.

Fostul director al Departamentului Sănătății din Michigan (MDHHS), Nicolas Lyon, a fost acuzat de nouă decese și ar putea primi până 15 ani de închisoare.

Eden Wells, fost director al serviciilor medicale din Michigan, se confruntă, de asemenea, cu nouă capete de acuzare de omor și „abateri profesionale” pentru prevenirea distribuției informațiilor despre legionella.

Trei foști oficiali locali și doi dintre asociații lui Rick Snyder au fost de asemenea acuzați.

Scandalul, care provocase un val de indignare în țară, „nu este o relicvă a trecutului”, a spus Fadwa Hammoud.

Oamenii din Flint „continuă să sufere de eșecul irefutabil al funcționarilor publici la toate nivelurile guvernamentale”, a spus ea.

Municipalitatea se asigură că calitatea apei este acum „stabilizată” și că peste 90% din conductele de plumb au fost înlocuite. Dar Agenția SUA pentru Protecția Mediului încă recomandă să nu se bea apă nefiltrată. Mulți locuitori se aprovizionează în mod regulat cu apă minerală îmbuteliată.

Primele acuzări fuseseră anunțate în 2016, dar justiția de stat preluase cazul și l-a prezentat în ianuarie 2020 în fața unei instanțe speciale. Procurorul din Michigan, Kim Worthy, a refuzat să detalieze acuzațiile și conținutul mărturiei, invocând secretul anchetei.

Rick Snyder este programat să se prezinte în instanță pe 19 ianuarie, alți inculpați vor apărea în fața unui judecător pe 18 februarie.