Administrația Trump, care a suspendat deja aplicarea taxelor vamale asupra produselor franceze în contextul litigiului privind taxa digitală, a decis să nu întreprindă „nicio acțiune specifică” asupra mărfurilor care vin din Austria, din Spania și Regatul Unit, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialii americani au concluzionat la finalul anchetei că impozitarea companiilor digitale „este discriminatorie față de companiile americane” și „este incompatibilă cu principiile în vigoare în ceea ce privește impozitarea internațională”, potrivit unei declarații publicată joi.

Cu toate acestea, au decis să nu ia „nicio măsură specifică de această dată în legătură cu cele concluzionate, dar vor continua să evalueze toate opțiunile disponibile”, specifică textul.

"Impozitarea companiilor care se angajează în comerțul internațional cu bunuri și servicii este o problemă importantă", a declarat reprezentantul american al comerțului, Robert Lighthizer, citat în declarație.

El crede totuși că „cel mai bun rezultat ar fi ca țările să se reunească pentru a găsi o soluție”.

Administrația Trump a anunțat joia trecută amânarea aplicării taxelor vamale suplimentare la produsele franceze emblematice, cum ar fi șampania, ca represalii pentru taxa digitală franceză, care urma să intre în vigoare pe 6 ianuarie 2021.

Cu o zi înainte, această comisie a comerțului din SUA și-a făcut publice concluziile cu privire la ancheta aceleiași dispute referitoare la India, Italia și Turcia.

În ceea ce privește Austria, Spania și Regatul Unit, ea a estimat că taxele digitale aplicate de aceste trei țări penalizau companiile americane și a avertizat că Statele Unite își rezervă dreptul de a răspunde. Deocamdată, SUA a decis să întârzie, luând măsuri specifice.

Celelalte țări supuse unei anchete americane în această privință sunt Brazilia, Republica Cehă și Indonezia. O anchetă separată vizează Uniunea Europeană.

Aceste investigații au început în iunie 2020.