Un porumbel de curse care a supraviețuit unei traversări extraordinare de 14.000 de kilometri a Pacificului din Statele Unite în Australia riscă să fie eutanasiat datorită regulilor stricte de carantină din această țară, relatează Euronews.

Porumbel de curseFoto: Suriya Silsaksom / Alamy / Profimedia Images

Kevin Celli a relatat joi că a găsit pasărea epuizată în curtea sa din Melbourne în 26 decembrie și că în urma cercetărilor a descoperit că aceasta a dispărut în 29 octombrie în timpul unei curse ce a avut loc în statul american Oregon.

Experții suspectează că porumbelul, pe care Celli l-a numit Joe, după președintele ales al Statelor Unite, a fost un pasager clandestin al unei nave de transport mărfuri care a traversat Pacificul.

Peripeția păsării a atras atenția presei australiene dar și a notoriului de strict Serviciu de Inspecție și Carantină (AQIS) din această țară.

Celli spune că autoritățile l-au sunat joi pentru a-i cere să prindă pasărea.

„Ei spun că, dacă este din America, sunt îngrijorați de boli aviare”.

„Au vrut să știe dacă pot să îi ajut. Să fiu sincer, nu pot să îl prind. Mă pot apropia la 500 de milimetri de el și apoi se mută”.

Acesta a relatat de asemenea că autoritățile vor să contracteze un specialist care să prindă porumbelul.

Departamentul de Agricultură, care este responsabil de biosecuritate, afirmă că păsării „nu i se permite să rămână în Australia” deoarece „ar putea compromite siguranța alimentară a Australiei și populațiile de păsări sălbatice”.

„Reprezintă un risc direct de biosecuritate la adresa păsărilor din Australia și a industriei de carne de pasăre”, afirmă departamentul.

Celli spune că Uniunea Porumbeilor de Curse din statul american Oklahoma i-a confirmat că Joe îi aparține unui crescător din SUA dar că nu a reușit să ia legătura cu proprietarul.

Brad Turner, secretarul Asociației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din Australia, afirmă că a auzit de cazuri în care porumbei de curse din China au ajuns pe coasta de vest australiană la bordul unor nave de marfă dar niciodată de unul care să fi făcut o călătorie atât de lungă.

Acesta susține că există temeri reale că porumbeii din SUA ar putea transporta boli exotice și afirmă că este de acord cu eutanasierea lui Joe.

„Deși sună dur pentru o persoană normală, care ar auzi asta și s-ar gândi 'acest lucru este crud' și toate celelalte, cred că veți găsi că AQIS și oamenii din domeniu ar susține fără menajamente ideea”, a afirmat Turner referindu-se la serviciul de carantină al Australiei.

Se crede că recordul pentru cel mai lung zbor înregistrat vreodată al unui porumbel este deținut de o pasăre care și-a luat zborul din orașul francez Arras și a ajuns în Vietnam în 1931.

Porumbelul a zburat 11.600 de kilometri și călătoria i-a luat 24 de zile.

Citește și: