Președintele moldovean Maia Sandu a declarat că o eventuală candidatură pentru funcția de prim-ministru va duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate. Reacția vine după ce liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a cerut președintei să-l desemneze la funcţia de prim-ministru, același lucru fiind solicitat și de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care se declară că sigur nu va primi încrederea deputaților, declanșând astfel procesul de dizolvare a Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, scrie Ziarul de Gardă.

Maia SanduFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Cu toții înțelegem că R. Moldova are nevoie de un Guvern serios și cu sprijin sănătos în Parlament ca să poată să rezolve problemele mari cu care se confruntă cetățenii. Problema majoră este lipsa sprijinului sănătos din partea unei majorități parlamentare. Orice nominalizare la funcția de premier ar conduce la amânarea alegerilor parlamentare și sper că cei care și-au exprimat intenția pentru această funcție să nu fie pentru această amânare”, a comentat Maia Sandu.

Președinta spune că cea mai scurtă cale de dizolvarea a Parlamentului ar fi ca magistrații Curții Constituționale să se pronunțe pozitiv pe sesizarea deputaților PAS, care vor să știe dacă instituția se poate autodizolva.

„Așa cum spun toate formațiunile, este nevoie de anticipate și noi vom merge la cea mai scurtă și cea mai sigură. Așteptăm că vedem ce spune CC pe propunerea de autodizolvare a Parlamentului, fiind cea mai simplă cale. Dacă CC va spune altceva, vom veni cu o soluție”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele moldovean a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat ca premier interimar pe Ministrul de Externe, Aurel Ciocoi.

Reamintim că în 23 decembrie premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia, pentru ca actualul Parlament să poată fi dizolvat. Alături de 3 miniștri, Ion Chicu a renunțat și la interimatul funcției.

O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.

Între timp, Maia Sandu a anunțat că va aștepta un răspuns al Curții Constituționale pe o sesizare depusă de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Formațiunea a întrebat Curtea despre posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului, care nu este prevăzută în Constituție, dar care ar fi „cea mai rapidă pentru a declanșa alegeri anticipate parlamentare”.