Poliția federală americană (FBI) a anunțat că a arestat miercuri un protestatar din Capitoliu care purta un tricou inscriptionat cu „Camp Auschwitz”, o referință la lagărul de exterminare nazist din Polonia. Imaginile din Capitoliu cu acest individ și mesajul său au stârnit reacții dure ale comunității evreiești americane, potrivit AFP.

Haos in Washington 14Foto: Profimedia Images

Filiala FBI din Virginia l-a arestat pe Robert Keith Packer, un rezident al Newport News din același stat, învecinat cu capitala federală Washington.

Packer este acuzat de comportament violent, tulburarea ordinii publice și pătrundere ilegală în Capitol, potrivit documentelor instanței.

Imaginile cu Robert Packer și tricoul său, pe care se putea citi și "Arbeit macht frei" (Munca te face liber), o lozincă devenită foarte cunoscută fiindcă a fost afișată în Germania nazistă la intrările lagărelelor de concentrare și exterminare germane, a provocat furie și suferință în Comunitate evreiască.

Auschwitz făcea parte din vasta rețea de lagăre de concentrare și exterminare înființate de naziști pentru a realiza „soluția finală” a lui Adolf Hitler. Aproximativ 1,1 milioane de oameni au fost uciși doar în Auschwitz.

FBI a anunțat, de asemenea, arestarea miercuri a unui alt suspect de violență pe Capitoliu, pe 6 ianuarie, Douglas Allen Sweet, cu sediul în Grimstead, Virginia.