Grupul suedez Essity vrea să-și echipeze salariații din Franța cu un dispozitiv care să sune în cazul unei apropieri fizice prea mari, o inițiativă împotriva Covid-19 care a scandalizat sindicatele și care o compară cu sistemele care "descurajează câinii să latre", scrie AFP.

Coronavirus FrantaFoto: Bardos Florent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dacă dispozitivul nu emite un impuls electric, colierele emit "un sunet de 85 de decibeli imediat ce distanțarea socială nu mai este respectată", afirmă CFDT, cel mai mare sindicat din companie, respectiv nivelul de zgomot al unei mașini de tuns iarba.

Karl Stoltz, purtător de cuvânt al grupului în Suedia, a afirmat că sistemul este pentru moment "testat doar în Franța".

Conducerea grupului din Franța, care produce diverse mărci de șervețele din hârtie, șervețele igienice sau discuri demachiante și care are 2.500 de angajați în Hexagon, se apără invocând dorința de a "întări securitatea colaboratorilor".

"Acest dispozitiv nu conține sisteme de geolocalizare și nu este legat la informații personale", precizează compania. De altfel, dispozitivul va fi inactiv în grupurile sanitare, în restaurantul companiei sau la infirmerie.

Essity mai spune că "modalitățile de funcționare vor fi stabilite cu instanțele reprezentative ale angajaților" și că va prezenta detalii ale proiectului săptămâna viitoare.