„Spune ahhh”: un oraș din nord-estul Chinei a folosit miercuri un robot pentru prima dată pentru a efectua testele Covid-19, ca parte a unei campanii masive de screening după câteva cazuri descoperite, potrivit AFP.

Prelevare probe coronavirusFoto: Agerpres

Instalat într-o grădiniță din Shenyang, capitala provinciei Liaoning, acest braț articulat, controlat de la distanță de un operator, tamponează delicat gâtul pacienților.

Principalul avantaj al robotului: reduce riscul de infectare a personalului medical, menținând în același timp o precizie ridicată a mișcării.

Neimpresionați de această instalație futuristă, mulți locuitori din Shenyang s-au aliniat miercuri la acest centru de testare instalat în școală.

După scanarea actului de identitate, se așează în fața dispozitivului, unde o voce feminină preînregistrată le cere politicos să deschidă gura.

Robotul direcționează apoi tamponul către gâtul pacientului. Un operator, într-un costum de protecție, controlează întreaga operațiune de la distanță folosind o cameră montată pe brațul articulat și un ecran de control.

China a stopat în mare măsură epidemia Covid-19 pe teritoriul său din primăvara anului 2020. Cu toate acestea, se confruntă cu mici focare localizate de câteva zeci de cazuri de câteva săptămâni.

Autoritățile reacționează rapid, cu blocaje și restricții de călătorie, sau campanii masive de screening desfășurate în câteva zile pe zeci de milioane de oameni.

Roboții sunt din ce în ce mai populari în China, în sectorul industrial, dar și pentru sarcini din viața de zi cu zi, cum ar fi livrarea meselor sau transportul bagajelor.