O șaormerie cu tematică stalinistă din Moscova a fost forțată să se închidă la scurt timp după inaugurare după ce a provocat indignare datorită afișării portretului dictatorului și a angajaților care erau îmbrăcați în uniforme militare sovietice, relatează Moscow Times.

Saormeria StalinFoto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia Images

Stanislav Voltman, proprietarul fast-food-ului, a declarat pentru Reuters că inițial a fost forțat să dea jos logo-ul cu Stalin iar apoi a fost supus unor „presiuni colosale” din partea autorităților municipale să își închidă cu totul șaormeria.

Mass-media rusă a relatat anterior că Voltman a fost dus la o stație de poliție pentru întrebări după ce rezidenții capitalei ruse au formulat mai multe plângeri privind localul.

„Nu au existat motive legale”, a afirmat Voltman, bărbatul anunțând că intenționează să își redeschidă afacerea controversată, care are mâncăruri numite după Stalin, liderul sovietic Nikita Hrușciov și infamul șef al serviciilor secrete Lavrenti Beria, imediat după ce va reuși să facă noi angajări.

Voltman afirmă că doi foști angajați și-au dat demisia după ce au atras atenția poliției.

„Sunt oameni care sunt interesați, dar nu toată lumea este dispusă să lucreze în condițiile care privesc bietul meu local”, a declarat acesta.

Potrivit unor estimări conservatoare, aproape 700.000 de cetățeni sovietici au fost uciși în timpul „Marii Terori” declanșate de Stalin în anii 1937-1938, milioane de alte persoane fiind încarcerate sau trimise în gulaguri de muncă din Siberia.

Însă în timpul președinției lui Vladimir Putin imaginea fostului lider sovietic a fost reabilitată treptat din cea a unui dictator criminal în „lider excepțional” care a învins forțele naziste în al Doilea Război Mondial.

Putin a reînviat imnul sovietic, parade militare cu tematică sovietică și o medalie pentru merite în muncă acordată în perioada respectivă.

Un număr record de 70% din cetățenii ruși au aprobat rolul lui Stalin în istoria țării lor potrivit unui sondaj realizat recent.

Citește și: