Procurorii ruși au deschis o anchetă privind folosirea de către un circ de stat a unei maimuțe îmbrăcate într-o uniformă nazistă și a două capre care au afișat svastici în timpul unui spectacol de Crăciun, relatează Moscow Times.

Spectacolul circului rusFoto: Captura video

Parchetul din regiunea Udmurtia a anunțat într-un comunicat că efectuează verificări după ce pe platformele social media au apărut imagini cu „animale îmbrăcate în pături cu simboluri naziste” în timpul unei reprezentații din 8 ianuarie a circului de stat local.

Spectacolul, organizat de eparhia locală a Bisericii Ortodoxe la o zi după sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi, a avut parte de o maimuță „nazistă” condusă în jurul circului de o femeie îmbrăcată în uniforma militară sovietică, precum și de două capre acoperite cu pături roșii cu simbolul svasticii, potrivit unei înregistrări video publicate de circ.

Preotul Roman Voskresenskikh al eparhiei ortodoxe descrie în videoclip spectacolul ca fiind „o excursie istorică în Crăciunul diferiților ani”.

Eparhia ortodoxă din Ijevsk, principalul oraș din Udmurtia, a afirmat într-un comunicat că simbolurile naziste au fost folosite într-o parte a spectacolului despre înfrângerea armatei germane în apropierea Moscovei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„O trăsătură specială a reprezentațiilor de circ este divertismentul și nu este nimic surprinzător în faptul că imaginile folosite au un caracter simbolic și câteodată chiar grotesc”, afirmă eparhia.

Atât aceasta cât și circul susțin că spectacolul nu a încălcat legea, citând un amendament adoptat anul trecut care ridică interdicția de a utiliza simboluri naziste atât timp cât ele nu sunt folosite pentru a promova ideologia fascistă.

Interdicția, adoptată în 2014, a fost criticată de unii legiuitori ruși care afirmau că teoretic sub incidența sa cad și documentarele istorice despre al Treilea Reich, la fel ca filmele tematice, ilustrațiile din cărți și manualele școlare.