Presedintele Hugo Chavez a inceput o noua lupta impotriva "imperialismului american", fiind hotarat sa scoata anglicismele din dictionarele venezuelenilor, anunta Associated Press.

In sprijinul acestei idei, liderul de la Caracas a lansat o capmanie de "curatare" a limbajului popular, indemnand cetatenii sa vorbeasca doar in limba natala. Astfel, in marile orase ale tarii au aparut deja afise printate cu mesajul "Vorbeste in spaniola, vorbeste cu mandrie!".

Cu ajutorul ministerului Educatiei si Comunicare, Chavez sper sa elimine cuvinte precum "staff", "marketing", "password" sau "meeting" cu echivalentul lor in limba spaniola. Astfel, venezuelenii vor folosi "patrocinador" in loc de "sponsor" sau "raton" in loc de "mouse".

Mai mult, Chavez vrea sa elimine si cultura americana, nu numai cuvintele imprumutate. El a hotarat sa finanteze cinematografia venezueleana tocmai pentru a oferi o alternativa "dictaturii de la Hollywood". De asemenea, radiourile din aceasta tara sunt deja obligate sa difuzeze mai multa muzica venezueleana, in loc de cea americana.

Totusi, engleza va ramane principala limba straina studiata in scolile din Venezuela.

Decizia liderului de la Caracas este cu atat mai surprinzatoare cu cat acesta foloseste, destul de des, limba engleza in discursurile sale. Nu o data acesta a fost auzit intrebandu-l pe fostul presedinte cubanez, Fidel Castro: "How are you, Fidel?", (Ce faci, Fidel?).