Stefan Thomas mai are doar două încercări prin care poate ajunge la o avere de 240 de milioane de dolari, scrie Guardian. Thomas este un programator din San Francisco ce, acum un deceniu, a primit 7.002 bitcoins ca recompensă pentru un video în care explica cum funcționează această criptomonedă.

HotNews.roFoto: Hotnews

În perioada în care a fost plătit, un bitcoin oscila între 2 și 6 dolari. El a pus suma de bitcoin primită într-un portofel digital și a uitat de ea.

Acum, fiecare bitcoin valorează 34.000 de dolari, iar conținutul portofelului digital a ajuns la 240 de milioane de dolari. Dar Thomas a uitat parola care îi deschide calea spre această avere.

Thomas a introdus parola greșită de opt ori deja, iar dacă și următoarele două încercări sunt greșite, hard-disk-ul lui ce conține cheile de acces la bitcoins se va cripta automat și nu va mai vedea niciodată banii.

El spune că a încercat cele mai folosite opt parole ale sale pentru a accesa hard-disk-ul său IonKey, dar nu a mers. Dispozitivul auto-criptează conținutul după 10 încercări greșite.

”Stau în pat și mă gândesc la asta”, a povestit programatorul pentru New York Times. ”Apoi mă duc la calculator cu o nouă strategie, care nu merge, și sunt iar disperat”, a continuat el.

După ce povestea lui Thomas a ajuns în atenția publică, Alex Stamos, expert în securitate cibernetică la Stanford Internet Observatory a spus că poate sparge parola în șase luni dacă Thomas îi va da 10% din averea digitală.

Potrivit companiei Chainalysis, aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de bitcoins par să fie pierdute sau în ”portofele” inaccesibile.

Un alt caz celebru este cel al galezului James Howells, care în 2013 a aruncat, din greșeală, un hard-disk cu ”cheile” a 7.500 de bitcoins. La acel moment, valoarea lor era de peste 4 milioane de lire.