O fotografie a Kamalei Harris îmbrăcată casual, în teniși, pe coperta revistei Vogue este lipsită de respect față de prima femeie de culoare aleasă vicepreședintele Statelor Unite? Controversa a forțat-o pe puternica șefă a revistei, Anna Wintour, să dea asigurări marți că nu a vrut să diminueze importanța „victoriei sale incredibile”, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Polemica a început duminică pe rețelele de socializare, după ce revista a publicat coperta pentru numărul său din februarie.

Unii au susținut inițial că fața vicepreședintei alese a fost „albită”, înainte ca controversa să se intensifice pentru a se concentra pe alegerea acelei fotografii „relaxate” pentru coperta ediției tipărite a revistei.

Fotografia, care arată viitorul vicepreședinte în fața unor perdele roz și verzi - în culorile prestigioasei asociații studențești din care aparținea - a fost făcută ca parte a unei serii produse de fotograful de culoare Tyler Mitchell - care a avut a realizat prima pagină a Vogue în 2018 cu portrete ale lui Beyoncé.

A fost aleasă în detrimentul altei fotografii a ei, mai formală, unde viitoarea vicepreședintă își încrucișează brațele, într-un costum în două piese, cu acou și pantalon de culoare albastru deschis.

„Evident, am auzit și am înțeles reacția la coperta revistei tipărite și aș dori să reiterez că nu am avut absolut nicio intenție, în niciun fel, de a diminua importanța incredibilei victorii a vicepreședintei alese”, a declarat Anna Wintour jurnalistei Kara Swisher pentru New York Times.

Jurnalista - care conduce podcast-ul "Sway" dedicat oamenilor aflați de putere - a difuzat, de asemenea, marți, un rar interviu cu Anna Wintour efectuat înainte de controversă, în care responsabila grupului de edituri Condé Nast, căruia îi aparține Vogue, a spus că "că nu își poate imagina" că alegerea acestei fotografii este controversată.

Imaginea este „atât de fericită și optimistă”, spune ea. „Nu-mi pot imagina pe nimeni să vadă altceva în afară de asta, imaginea unei femei în deplină posesie a mijloacelor ei care, împreună cu președintele ales, va oferi acestei țări conducerea de care are nevoie. Pentru mine, aceasta este o afirmație foarte importantă și pozitivă despre femeile și femeile aflate la putere."

Kamala Harris nu a răspuns oficial controversei. Dar surse din jurul său a declarat presei americane că a fost luată prin surprindere de această alegere pentru fotografia de copertă.

Anna Wintour a fost deja în centrul atenției în timpul vastelor proteste Black Live Matter din vara trecută, când ea a fost acuzată că nu acordat sufient spațiu stiliștilor și fotografilor de culoare în prestigioasa revistă.

Septuagenara de origine britanică a rămas la conducere după ce a declarat că ”își asumă întreaga reponsabilitate pentru greșelile (sale)” și și-a cerut scuze pentru că nu a fpcut destule pentru colaboratorii săi de culoare.

În interviul acordat Swat, ea asigură că acest episod de tensiuni a fost ”fructuos”. Ea care are reputația de a fi glacială - uneori poreclită ”Anna nucleara” - a spus că a înțeles că ”nu ascultă sau nu ascultă suficient”.

”Într-o afacere, trebuie să asculți pe toată lumea, toate vocile, și să te asiguri că oamenii se simt liberi să vorbească atunci când consideră că este necesar”, a spus ea.