Mike Pompeo și-a anulat marți ultima sa călătorie în străinătate în funcția de secretar de stat al SUA, programată pentru această săptămână în Belgia, întrucât Donald Trump este amenințat de un rechizitoriu în Congres cu opt zile înainte de sfârșitul mandatului său, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oficial, șeful diplomației SUA, unul dintre cei mai loiali miniștri ai președintelui republican, a decis să rămână la Washington pentru a facilita o „tranziție lină și ordonată” cu echipa președintelui ales Joe Biden, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat.

Mike Pompeo urma să meargă miercuri și joi la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologul său belgian Sophie Wilmès și cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, în special ca să „sublinieze importanța durabilă a parteneriatului transatlantic”, adesea zguduit de președintele Trump în ultimii patru ani.

Călătoria, numită ultima sa misiune în străinătate, a fost anunțată luni.

Dar ar coincide cu probabil votul de miercuri, în Camera Reprezentanților Statelor Unite, a unui al doilea rechizitoriu împotriva lui Donald Trump pentru „incitare la violență” după violențele de miercuri de la Capitoliu.

Democrații îl îndeamnă pe vicepreședintele Mike Pence să invoce al 25-lea amendament la Constituția SUA pentru a-l declara incompetent pe președinte, în caz contrar, îl vor judeca în Senat - o mișcare care, în cele din urmă, este puțin probabil să reușească.