Un judecător american a suspendat execuția Lisei Montgomery la doar câteva ore înainte ca singurei femei condamnate la moarte în Statele Unite să îi fie administrată injecția letală, anunță BBC.

Lisa MontgomeryFoto: Captura YouTube

Judecătorul James Hanlon a motivat decizia afirmând că ar trebui să aibă loc o audiere pentru a vedea dacă femeia este în deplinătatea facultăților mintale.

Avocații lui Montgomery au argumentat că este inaptă mintal pentru a fi executată, afirmând că are leziuni cerebrale.

„Starea mintală actuală a doamnei Montgomery este atât de ruptă de realitate încât ea nu poate înțelege raționamentul guvernului pentru execuția ei”, a afirmat unul dintre avocații femeii.

Procurorii au atacat decizia în apel deja, potrivit CNN.

Femeia a fost condamnată în 2004 pentru strangularea unei femei din Missouri, însărcinată în opt luni, pe care ulterior a tăiat-o, răpind copilul.

Montgomery, acum în vârstă de 52 de ani, ar fi prima femeie executată în SUA în aproape 70 de ani dacă audierea va stabili că este aptă mintal.

Aceasta este a doua instanță în care execuția femeii este amânată. Ea trebuia să fie executată inițial în luna decembrie dar punerea în aplicare a sentinței a fost amânată după ce avocații ei au contractat coronavirusul.

Ultima femeie executată de guvernul Statelor Unite a fost Bonnie Heady, aceasta murind într-o cameră de gazare din Missouri în 1953.

Execuțiile federale au fost suspendate timp de 17 ani înainte ca președintele Donald Trump să ordone reluarea lor la începutul anului trecut.

Au început să apară sugestii că Montgomory ar putea scăpa de pedeapsa capitală întrucât președintele ales Joe Biden, care urmează să depună jurământul la 20 ianuarie, a afirmat că dorește oprirea execuțiilor federale.

REFERINȚĂ: