Douăzeci de persoane au fost inculpate până acum în legătura cu revolta pro-Trump de la Capitoliul SUA, violențe care s-au încheiat cu decesul a cinci persoane potrivit CNN.

Haos in Washington 16Foto: AFP / Profimedia Images

Unii dintre inculpați sunt acuzați că au adus arme și bombe la Capitoliu, fapt care indică extremismul unora dintre cei prezenți la proteste.

Alții au fost fotografiați răscolind clădirea, zâmbind în timp ce se pozau cu obiecte ale Congresului sau în birourile aleșilor cum ar fi cel al lui Nancy Pelosi sau s-au lăudat public cu bucuria oferită de violentă și distrugere.

Arme și bombe aduse în DC

Cele mai neliniștitoare acuzații de până acum par a fi cele împotriva lui Lonnie Coffman, un bărbat din Alabama, acuzat după ce autoritățile au găsit 11 bombe artizanale, o pușcă de asalt și un revolver în camionul său parcat la două străzi de Capitol. Camionul stătuse acolo toată dimineața în timpul mitingului pro-Trump, iar Coffman a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă la vehicul pe seară.

Într-o altă plângere, Grover Meredith Jr. este acuzat că a scris în mesaje că dorește să o împuște pe președinta Camerei, Nancy Pelosi, și că a adus mai multă muniție și trei pistole la Washington DC, după ce a condus din Colorado conform proceselor judiciare.

Duminică seară, autoritățile au arestat încă doi bărbați, Eric Munchel din Tennessee și Larry Rendell Brock din Texas. Ambii au atras atenția online din cauza fotografiilor care îi arătau purtând veste antiglonț în interiorul clădirii Capitoliului și având asupra lor stații de comunicare și sfori/cabluri cu care ar fi putut imobiliza sau răni o persoană.

Parlamentarii descriu desfășurarea „terorii”

Pe măsură ce apar noi detalii, a devenit evident că parlamentarii s-au confruntat cu un pericol mai mare decât s-a văzut din transmisiunile live ale televiziunilor.

"Ceea ce-mi trecea prin cap atunci era doar teroarea" pe care o trăiam, a declarat democrata Susan Wild săptămâna trecută la CNN care a fost nevoită atunci să se adăpostească pe podeaua Camerei.

„Am fost prinși ... Aveam un pix în buzunar pe care îl puteam folosi ca armă și căutam și altceva ce putea să-mi servească ca apărare”, în timp ce mulțimea înfuriată a invadat clădirea, a spus și reprezentantul democrat Jason Crow, care a servit ca militar în Irak și Afganistan

Procurorul federal din Washington DC, Michael Sherwin, a declarat că se așteaptă ca sute de oameni să poată fi acuzați în urma atacului, iar anchetele pot dura luni de zile pentru a înțelege pe deplin ce a fost acolo.

"Nu m-ar mira să găsim afilieri libere ale grupurilor care au fost organizate și care aveau planuri bine gândite", a spus Sherwin duminică. „Am văzut la unii dintre acești indivizi pe care i-am identificat că par paramilitari aproape, nu? Ai uniforma, ai comunicare, ai strategie. Acestea indică afilieri și un control, deci cred că vom găsi acele semnale distinctive."