Grecia și Turcia, doi membri ai NATO, vor relua discuțiile exploratorii pe 25 ianuarie în vederea soluționării disputelor lor privind explorarea hidrocarburilor în estul Mediteranei, a anunțat luni Ministerul Turc de Externe, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cea de-a 61-a rundă de discuții exploratorii va avea loc la Istanbul pe 25 ianuarie 2021", a declarat ministerul într-un comunicat. Discuțiile au fost suspendate din 2016.

Tot luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, la o conferință de presă la Ankara, a invitat Grecia să organizeze „prima întâlnire din ianuarie”.

Omologul său grec a declarat că nu a primit o invitație oficială de la Ankara, dar a spus că este gata să înceapă discuții privind delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive.

În decembrie, liderii Uniunii Europene, întruniți în cadrul summitului de la Bruxelles, au decis să sancționeze acțiunile „ilegale și agresive” ale Turciei în Mediterana împotriva Greciei și Ciprului.

Summitul UE a adoptat sancțiuni individuale despre care se crede că vizează nume implicate în activitățile de explorare ale Turciei în estul Mediteranei.

Aceste lucrări de explorare a gazelor efectuate de Turcia în zonele maritime disputate cu Grecia și Cipru se aflau în centrul tensiunilor de luni de zile.

Criza dintre Atena și Ankara s-a intensificat odată cu desfășurarea în august de către Turcia a navei de cercetare seismică Oruç Reis în zonele disputate.

Într-un aparent gest de calmare, Ankara a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie revenirea ei în portul Oruç Reis.

De câteva săptămâni, oficialii turci au crescut apelurile la dialog cu europenii pentru a soluționa problemele de tensiune, în special disputa maritimă greco-turcă.

Se așteaptă ca Cavusoglu să ridice disputa maritimă cu Grecia în timpul întâlnirii sale de marți cu ambasadorii țărilor UE staționate la Ankara. De asemenea, el urmează să călătorească la Bruxelles pe 21 ianuarie.

Această călătorie va urma duminică unui interviu telefonic între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.