Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a şapte cetăţeni ucraineni şi patru entităţi ucrainene în legătură cu amestecul lor în alegerile din SUA, a anunţat luni Departamentul Trezoreriei american, într-o declaraţie postată pe website-ul său, transmite Reuters.

Hunter BidenFoto: Profimedia Images

Vizaţi de aceste sancţiuni sunt demnitarii Oleksandr Dubinski, Dmitro Kovalciuk, Konstantin Kulik, Oleksandr Onişcenko, Anton Simonenko, Andrii Telijenko şi Petro Juravel, precum şi patru website-uri şi grupuri media.

Prin această măsură sunt îngheţate activele din SUA ale celor 11 cetăţeni şi entităţi ucrainene, iar cetăţenilor americani le este interzis să facă afaceri cu cei vizaţi de sancţiuni.

Cetăţenii şi entităţile sancţionate sunt acuzate de asociere cu un parlamentar ucrainean pro-rus legat de eforturile aliaţilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a face dezvăluiri compromiţătoare despre preşedintele ales Joe Biden şi fiul acestuia, Hunter Biden.

Parlamentarul ucrainean în cauză este Andrii Derkaci. Acesta a fost supus sancţiunilor guvernului SUA în septembrie, referitor la acuzaţiile că a încercat să se amestece în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie anul trecut, câştigate de către democratul Joe Biden, potrivit Agerpres.

Referință:

După lunile de acalmie de dinaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, autoritățile federale americane investighează acum activ relațiile de afaceri ale lui Hunter Biden, a relatat o persoană cu cunoștințe despre anchetă, potrivit CNN.

Tatăl său, președintele ales Joe Biden, nu este implicat în investigație.

Însă acum că alegerile s-au încheiat, ancheta a intrat într-o nouă fază. Procurorii federali din Delaware, care colaborează cu fiscul american (IRS) și FBI-ul au început să emită citații și intervieveze persoane de interes, a declarat sursa CNN.

Ancheta a fost ținută secretă în ultimele luni din cauza liniilor directoare ale Departamentului de justiție care interzic acțiunile evidente care ar putea afecta alegerile, a spus sursa.

„Am aflat ieri pentru prima dată că Procuratura SUA din Delaware mi-a informat avocatul, tot ieri, că investighează situațiile mele fiscale. Iau această problemă foarte în serios dar sunt încrezător că o revizuire profesională și obiectivă a acestor chestiuni va demonstra că mi-am gestionat afacerile în mod legal și adecvat, cu ajutorul unor consilieri fiscali profesioniști”, a declarat Hunter Biden într-un comunicat.

Anchetatorii examinează multiple probleme financiare, inclusiv dacă Hunter Biden și asociații săi au încălcat legile fiscale și privind spălarea banilor în relațiile comerciale din țări străine, în principal China, potrivit a două persoane informate cu privire la anchetă.

Unele din tranzacții au implicat persoane despre care FBI consideră că au ridicat îngrijorări privind contraspionajul, o problemă comună atunci când se ocupă de afaceri chineze, potrivit unei alte surse.

Ancheta a început încă din 2018, înainte de sosirea lui William Barr în funcția de procuror general al SUA, au spus două persoane informate despre anchetă.

Investigația va testa imediat promisiunea lui Biden de a respecta independența Departamentului de Justiție.