Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a ordonat, luni, construirea a sute de locuinţe în colonii din Cisiordania, profitând de contextul favorabil al ultimelor zile ale Adminstraţiei Donald Trump, potrivit Mediafax.

Demolari in CisiordaniaFoto: Captura YouTube

Planul prevede construirea a aproximativ 800 de locuinţe. "Premierul Benjamin Netanyahu a autorizat avansarea construirii a aproximativ 600 de locuinţe în Iudeea şi Samaria, inclusiv 100 de locuinţe în Tal Menashe (...), şi a peste 200 de locuinţe în Rehalim şi Nofei Nehemia", anunţă Guvernul Israelului, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

În plus, Benjamin Netanyahu, care speră să obţină un nou mandat de premier după alegerile parlamentare anticipate programate în martie, cere demararea procedurilor de aprobare a construirii a încă 400 de locuinţe în Beit El, Itamar, Shavei Shomron, Oranit, Zona industrială Barkan, Karnei Shomron şi Givat Zeev.

"Este vorba de o decizie iresponsabilă", a reacţionat Yair Lapid, liderul formaţiunii Yesh Atid, avertizând, conform cotidianului The Jerusalem Post, că Guvernul Benjamin Netanyahu riscă să creeze tensiuni cu Administraţia Joseph Biden.

Organizaţia Pace Acum a criticat decizia, avertizând că semnalul transmis de Guvernul israelian Administraţiei Joseph Biden este că "Israelul vrea disensiuni".