Președintele Republicii Moldova a sesizat luni Curtea Constituțională privind mai multe legi care limitează atribuțiile șefului statului și ale Guvernului demisionar, scrie Jurnal.md.

Maia SanduFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sesizarea Maiei Sandu vizează dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a face remanieri în cazuri excepționale și dreptul Executivului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

De asemenea, președintele a cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru ar putea crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor.

„Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale. Situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă azi”, menționează Maia Sandu.

Reamintim că în 23 decembrie premierul moldovean Ion Chicu și-a anunțat demisia, pentru ca actualul Parlament să poată fi dizolvat. Alături de 3 miniștri, Ion Chicu a renunțat și la interimatul funcției. Maia Sandu a început consultări cu reprezentanți ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, PAS, Platforma DA, Partidului Democrat, Partidului Şor și Pro-Moldova, apoi a anunțat că va veni în câteva zile cu soluția, așa cum o vede ea, întrucât deputații nu au declarat că ar avea creată vreo majoritate, iar toate facțiunile au pledat pentru alegeri parlamentare anticipate, notează Unimedia.

O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.

Între timp, Maia Sandu a anunțat că va aștepta un răspuns al Curții Constituționale pe o sesizare depusă de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Formațiunea a întrebat Curtea despre posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului, care nu este prevăzută în Constituție, dar care ar fi „cea mai rapidă pentru a declanșa alegeri anticipate parlamentare”.

Interimatul funcției de premier este asigurat de către actualul ministru de Externe, Aureliu Ciocoi.