​Statele Unite intenționează să desemneze mișcarea Houthi din Yemen drept organizație teroristă străină, a anunțat luni secretarul de stat american Mike Pompeo, mișcare criticată de organizațiile umanitare, potrivit Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Decizia anunțată de Pompeo vine la mai puțin de două săptămâni înainte ca președintele ales Joe Biden să preia puterea de la administrația Trump la 20 ianuarie.

Un lider Houthi a anunțat pe Twitter că mișcarea își rezervă dreptul de a răspunde la orice astfel de desemnare.

„Departamentul de stat va notifica Congresul cu privire la intenția mea de a desemna Ansar Allah, cunoscută drept mișcarea Houthi, drept Organizație Teroristă Străină”, a anunțat Pompeo într-un comunicat remis duminică noaptea.

„Intenționez de asemenea să îi desemnez pe cei trei lideri ai Ansar Allah, Abdul Malik al-Houthi, Abd al-Khaliq Badr al-Din al-Houthi, și Abdullah Yahya al Hakim drept teroriști globali special desemnați”, a adăugat acesta.

Administrația Trump a anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului în ultimele săptămâni, unii aliați ai lui Joe Biden și analiști independenți concluzionând că administrația Trump încearcă să facă mai dificilă reluarea discuțiilor cu Teheranul pentru președintele ales.

„Politicile și comportamentul administrației Trump sunt teroriste”, a scris pe Twitter Mohammed Ali al-Houthi, unul dintre oficialii mișcării.

Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că:

„Este probabil ca în ultimele sale zile administrația falimentară a guvernului SUA ar putea să încerce să păteze și mai mult imaginea Statelor Unite și moștenirea americană”.

Grupurile umanitare și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au avertizat împotriva măsurii, afirmând că Yemenul se confruntă cu cel mai iminent pericol de foamete din ultimele decenii.

Directorul pentru politici umanitare al Oxfam America, Scott Paul, a catalogat anunțul lui Pompeo drept „contraproductiv și periculos” și l-a îndemnat pe președintele ales Joe Biden să îl anuleze imediat după preluarea puterii.

Oficialii ONU încearcă să readucă părțile la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului după ce țara a fost zguduită de prăbușirea economiei și a monedei naționale la care s-a adăugat și pandemia de COVID-19.

Pompeo a anunțat însă că Trezoreria SUA va lua măsuri speciale pentru a facilita tranzacțiile privind importuri critice precum hrană și medicamente.

Ministrul de externe al guvernului yemenit susținut de saudiți a salutat mișcarea și a cerut exercitarea de „presiune politică și legală” suplimentară asupra mișcării Houthi.

Potrivit mai multor surse, desemnarea a fost subiectul unor dezbateri aprinse în cadrul administrației Trump în ultimele săptămâni, neexistând un consens privind modul în care să fie implementate excepțiille speciale legate de ajutoarele umanitare.

Gruparea Houthi este autoritatea de facto în nordul Yemenului și organizațiile umanitare trebuie să colaboreze cu aceasta pentru livrarea ajutoarelor.

Citește și: