Partidul aflat la putere în Kazahstan a câștigat cu o largă majoritate alegerile legislative desfășurate duminică, cu peste 70% din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de către un organism aprobat de autorităţi, relatează AFP.

Kassym Jomart Tokayev, presedintele KazahstanuluiFoto: Pavel Aleksandrov / TASS / Profimedia

Partidul Nur Otan, formațiunea preşedintelui Kasâm-Jomart Tokaev și a predecesorului său Nursultan Nazarbaev, s-a clasat pe primul loc în acest scrutin fără suspans, în care opoziţia a fost absentă.

Alegătorii din Kazahstan au fost chemaţi duminică să voteze în cadrul acestui scrutin parlamentar organizat la 18 luni după alegerea preşedintelui Kasâm-Jomart Tokaev. Numărul persoanelor cu drept de vot este de aproximativ 11,9 milioane.

Partidul Social-Democrat kazah a boicotat votul, ceea ce înseamnă că opoziţia independentă nu a luat parte la alegeri. În ultimele săptămâni, zeci de activişti au fost arestaţi.

La scrutin au participat 312 candidaţi din cinci partide.

Kazahstanul este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei intrate în vigoare în 1995. Parlamentul său este bicameral, fiind format din Senat şi Majilis. Pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi. Dintre cei 107 membri ai Majlisului, 98 sunt aleşi prin vot direct, iar ceilalţi nouă sunt aleşi de Adunarea Poporului din Kazahstan, organism constituţional condus de preşedintele ţării.

După alegerea lui Kasâm-Jomart Tokaev, la 11 iunie 2019, în funcţia de preşedinte, în mai multe oraşe din Kazahstan au avut loc proteste împotriva autoritarismului, în timpul cărora au fost arestate sute de persoane.