Senatorul republican Pat Toomey i-a cerut duminică preşedintelui american în funcţie Donald Trump să demisioneze, în contextul pregătirilor pentru declanșarea unei noi proceduri de destituire, relatează Mediafax.

Pat ToomeyFoto: Facebook/ Senator Pat Toomey

„Cred că cea mai bună modalitate pentru ţara noastră este ca preşedintele să demisioneze, să plece cât mai curând posibil. Sunt conştient că acest lucru nu este probabil, dar cred că ar fi cel mai bine”, a declarat senatorul republican Pat Toomey, într-un interviu acordat postului NBC.

De altfel, Pat Toomey crede că Donald Trump a comis acţiuni pasibile de inculpare în vederea demiterii. „Cred că preşedintele a comis delicte pasibile de inculpare în sensul demiterii”, a afirmat el într-un alt interviu, acordat postului Fox News.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut congresmenilor democraţi că revină rapid la Washington pentru declanşarea procedurii inculpării preşedintelui Donald Trump în vederea demiterii. „Vom iniţia întrunirile cu membrii Camerei Reprezentanţilor şi cu experţii constituţionali. Vă îndemn să fiţi pregătiţi să reveniţi la Washington”, a declarat Nancy Pelosi, citată de publicaţia The Hill.

Vineri, Nancy Pelosi i-a cerut lui Donald Trump să demisioneze, exprimând temeri privind deciziile acestuia în ultimele zile ale mandatului, inclusiv asupra riscului lansării unui conflict militar. Într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, Nancy Pelosi îi cere preşedintelui Donald Trump să se retragă de la putere „imediat şi de bunăvoie”, avertizând că, în caz contrar, riscă să fie vizat de o nouă procedură a demiterii.

Nancy Pelosi a subliniat că procedura inculpării în vederea demiterii va fi lansată de Camera Reprezentanţilor săptămâna viitoare, dacă Donald Trump nu demisionează sau nu va fi suspendat din funcţie de vicepreşedintele Mike Pence, prin invocarea Amendamentului 25. „Acum aproape 50 de ani, după ani în care l-au susţinut pe preşedintele lor care nu respecta legile, republicanii din Congres îi spuneau în sfârşit preşedintelui Nixon că era vremea să se retragă. Astăzi, în urma acţiunilor periculoase şi insurgente ale preşedintelui, republicanii din Congres trebuie să urmeze exemplul şi să îi ceară lui Trump să se retragă imediat”, a scris Nancy Pelosi.

Donald Trump a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său Joe Biden, dar va permite transferul ordonat al puterii. Donald Trump este acuzat că şi-a instigat susţinătorii să pătrundă cu forţa în sediul Congresului. Violenţele produse la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins atunci cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.