Patru persoane au murit în Spania, ţară paralizată în ultimele zile de o puternică furtună de zăpadă care a adus la Madrid cele mai puternice ninsori din ultimele decenii, relatează Reuters.

Zapada Madrid, SpaniaFoto: Irina R. Hipolito / Zuma Press / Profimedia

Un bărbat și o femeie au murit înecați după ce au rămas blocați în maşină când un râu a ieşit din matcă lângă Malaga, în sudul țării, iar două persoane fără adăpost au murit de frig, una în capitala Madrid și alta în oraşul estic Calatayud, au precizat autorităţile.

„Să evităm călătoriile şi să urmăm indicaţiile serviciilor de urgenţă”, a recomandat pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez. „Să fim extrem de atenţi cu furtuna #Filomena”, a adăugat acesta, potrivit Agerpres.

Aeroportul din Madrid a fost închis vineri seara, iar persoane pe schiuri puteau fi văzute pe Gran Via, în mod normal una dintre cele mai aglomerate străzi din capitală.

Aeroportul Barajas din Madrid a rămas închis și pe parcursul zilei de sâmbătă. Cel puţin 50 de zboruri către Madrid, Malaga, Tenerife şi Ceuta, un teritoriu spaniol din Africa de Nord, au fost anulate, a indicat Aena, autoritatea care administrează aeroporturile din Spania.

Agenţia Metereologică de Stat a declarat că ninsorile aduse de Filomena la Madrid sunt cele mai semnificative înregistrate în capitală din 1971.

Armata a fost mobilizată pentru salvarea a sute de şoferi rămaşi blocaţi ore în şir pe drumurile din jurul Madridului. „Continuăm salvarea vehiculelor de pe A4, A5, M40 şi M607”, a scris pe Twitter Unitatea pentru Urgenţe Militare.

Meteorologii au plasat sub alertă roşie Madridul şi alte patru regiuni sâmbătă, fiind prognozate în continuare căderi abundente de zăpadă.