Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat sâmbătă că obiectivul său este să predea puterea unui "succesor ales" de popor, pe fondul apelurilor de a forma un guvern interimar pentru a se putea ajunge la pace cu talibanii, informează dpa și Agerpres.

Talibani AfganistanFoto: screenshot BBC (Life under Taliban in Afghanistan) via Youtube

"Obiectivul meu principal este să pot preda puterea, în conformitate cu voinţa poporului, unui succesor al meu ales", a declarat Ghani într-un interviu pentru CNN. "Nu suntem un tip de societate asupra căreia să poată fi impus tipul de abordare din trecut al talibanilor", a spus el.

Săptămâna trecută, un membru al echipei afgane de negocieri, Hafiz Mansour, a declarat că unele ţări care au ajutat Afganistanul în ultimele două decenii sunt pregătite să sprijine formarea unui guvern interimar, ceea ce ar ajuta tranziţia de la guvernul în forma sa actuală la unul în conformitate cu ceea ce se va conveni în discuţiile de pace. Cu toate acestea, unele state din regiune se opun acestui proiect, afirmând că ideea formării unui guvern interimar reprezintă un "plan american".

Echipa de negociere afgană - care a sosit marţi la Doha - va avea prima sesiune de negocieri cu talibanii sâmbătă, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Reconciliere.

Înainte de a sosi în capitala Qatarului, echipa afgană şi-a exprimat speranţa că va putea discuta asupra unui armistiţiu. În trecut, talibanii au respins în repetate rânduri încheierea unui armistiţiu. Responsabili ai talibanilor au spus întotdeauna că vor continua lupta până când se va institui ceea ce ei numesc "un guvern islamic pur".