Un procent de 57% din americani ar dori ca preşedintele Donald Trump să fie îndepărtat imediat din funcţie după ce liderul de la Casa Albă a încurajat protestul de miercuri care s-a transformat într-o revoltă în interiorul Capitoliului, soldată cu victime, potrivit unui sondaj Reuters / Ipsos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondajul de opinie realizat joi şi vineri a arătat, de asemenea, că şapte din cei care au votat pentru republicanul Donald Trump la scrutinul prezidenţial din noiembrie se opun acţiunii susţinătorilor săi din aripa dură, care au pătruns în Capitoliu în timp ce parlamentarii se întâlneau pentru a certifica victoria în alegeri a democratului Joe Biden.

Aproape 70% din americanii chestionaţi au declarat, de asemenea, că dezaprobă acţiunile lui Donald Trump în perioada premergătoare asaltului de miercuri. La un miting organizat mai devreme în cursul aceleaşi zile, Donald Trump şi-a îndemnat susţinătorii să meargă la Capitoliu, potrivit Agerpres.

Vicepreședintele american Mike Pence s-a opus cererilor de a invoca al 25-lea Amendament al constituției americane pentru a-l înlătura pe președintele Donald Trump din funcție, potrivit mai multor surse citate de The Hill.

Informația a fost dezvăluită pentru prima dată de Business Insider, jurnaliștii de la această publicație citând mai mulți consilieri ai lui Pence care afirmă că vicepreședintele nu va susține o asemenea mutare.

Un număr de legiuitori democrați și republicani i-au cerut lui Pence să invoce al 25-lea Amendament pentru a-l înlătura din funcție pe președintele republican după ce susținătorii săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului miercuri.

Printre congresmenii care vor înlăturarea lui Trump înainte de încheierea mandatului acestuia peste mai puțin de două săptămâni se numără și președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Chuck Schumer, liderul senatorilor democrați.

Al 25-lea Amendament, adăugat în 1967 Constituției Statelor Unite asigură că guvernul își va putea continua activitatea dacă un președinte în exercițiu este considerat „inapt” să își îndeplinească sarcinile.

O majoritate a miniștrilor cabinetului lui Trump și Pence ar trebui să voteze că președintele republican este inapt pentru a-l înlătura.