Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, s-a întâlnit vineri pentru prima dată cu Antony Blinken, numit de Joe Biden pentru a-l succeda la Departamentul de Stat, a anunțat un înalt oficial al ministerului, potrivit AFP.

Antony BlinkenFoto: Flickr

"Întâlnirea lor a fost foarte productivă", a adăugat oficialul înalt, adăugând că această discuție a fost destinată "să faciliteze o tranziție ordonată și să se asigure că interesele americane sunt protejate în străinătate".

Cei doi bărbați "și echipele lor vor continua să lucreze împreună în numele americanilor în timpul (perioadei) tranziției", a mai spus el.

Mike Pompeo este unul dintre cei mai fermi aliați ai președintelui Donald Trump, care și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale cu reticență, joi, la două luni de la votare și în urma asaltului violent de Capitoliu de către susținătorii săi.

Echipele lui Joe Biden avuseseră deja contact cu cei de la Departamentul de Stat, dar procesul fusese până acum limitat, Pompeo subliniind după alegeri că Statele Unite aveau „doar un” secretar de stat.

Acesta uimise pe toată lumea promițând, la câteva zile după alegerile prezidențiale, o „tranziție lină” către un „al doilea” mandat al lui Donald Trump.

Antony Blinken, consilier de lungă durată al președintelui ales și fost secretar adjunct de stat sub conducerea lui Barack Obama, a vizitat ministerul luna trecută, dar Mike Pompeo era atunci în carantină după ce a fost expus la Covid-19.

Președintele Donald Trump nu s-a arătat dispus să-l întâlnească pe succesorul său Joe Biden și a indicat vineri că nu va participa la ceremonia de inaugurare pe 20 ianuarie.