Distribuirea vaccinurilor Covid-19 de către administrația Trump a fost „o farsă”, a acuzat vineri președintele ales Joe Biden, care va fi investit în 12 zile, potrivit AFP.

Biden s-a vaccinat impotriva CovidFoto: youtube.com

"Vaccinurile ne dau speranță, dar distribuția a fost o farsă", a spus el din orașul său natal, Wilmington, Delaware. "Aceasta va fi cea mai mare provocare operațională cu care ne vom confrunta vreodată ca națiune", a adăugat el.

Vineri dimineață, CNN a raportat că viitoarea administrație Biden va distribui toate dozele disponibile ale vaccinului Covid-19, mai degrabă decât să rețină jumătate din doze pentru a respecta termenele pentru a doua injecție.

"Președintele ales consideră că trebuie să accelerăm distribuția vaccinului, continuând să ne asigurăm că americanii care au cea mai mare nevoie îl primesc cât mai repede posibil", a declarat pentru CNN TJ Ducklo, un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a lui Joe Biden.

„El este în favoarea distribuției imediate a dozelor disponibile și consideră că guvernul ar trebui să înceteze încetinirea ofertei de vaccinuri, astfel încât să existe acum mai multi americni vaccinați”, a spus Ducklo.

Cele două vaccinuri licențiate în prezent în Statele Unite, dezvoltate de Pfizer / BioNTech și Moderna, solicită ca beneficiarii să primească o a doua doză în termen de trei sau patru săptămâni pentru ca vaccinul să fie eficient.

Eliminând cerința de a reține jumătate din rezerve, autoritățile speră să sporească numărul de persoane care ar putea primi vaccinul rapid.

Dar întârzierea injectării celei de-a doua doze ar reduce nivelul de protecție personală, iar Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA), precum imunologul și consilierul guvernamental Anthony Fauci, s-au opus.

Cu toate acestea, această schimbare de politică anunțată de viitoarea administrație Biden rămâne teoretică pentru moment, întrucât problema majoră din campania de vaccinare din Statele Unite constă în prezent în distribuția dozelor, mai degrabă decât în ​​aprovizionarea acestora.

Guvernul federal a supravegheat expedierea a 21,4 milioane de doze, în timp ce doar 5,9 milioane de persoane au primit o primă injecție.

Cele aproximativ 15,5 milioane de doze rămase nu au fost puse în rezervă pentru a fi utilizate ca doze secundare, dar sunt de fapt depozitate la rece de spitale și clinici care nu le-au folosit încă.

Statele Unite sunt cea mai afectată țară, cu peste 365.000 de decese înregistrate de la începutul pandemiei, inclusiv 4.000 de decese înregistrate doar joi, potrivit Universității Johns Hopkins.