Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţăa reafirmat, vineri seară, la Digi 24, că starea de alertă va fi prelungită ”probabil cu aceleași măsuri restrictive” ca până acum.

HotNews.roFoto: Hotnews

Referitor la deschiderea școlilor, Arafat a spus că au decis continuarea desfășurării procesului de predare online din cauza situației pandemice și fiindca nu a mai rămas foarte mult din semestru. Acesta spune că elevii vor reveni la școală după 8 februarie doar dacă răspândirea coronaviruslui nu crește.

”Acest lucru se va face pe bază de analiză a situaţiei epidemiologice de la momentul respectiv”, a precizat Arafat. Întrebat care au fost motivele pentru susţinerea continuării predării online, Arafat a precizat că se iau în considerare mai multe aspecte: perioada scurtă care mai este până la vacanţă, faptul că nu s-a evaluat încă perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi faptul că elevii sunt un vector posibil de transmitere.

”Posibil să se răspândească din nou, prin copii, virusul din casă în casă. Posibil să se răspândească prin copii virusul”, a declarat Arafat.

Despre noua tulpină și vaccinare

”Am început procesul de vaccinare și se vede luminița de la capătul tunelului, dar suntem departe încă. Nu știm cum acționează noua tulpină de coronavirus și cât de tare se răspândește, mai ales în comunitate, și tocmai de aceea vaccinarea este importantă. Am identificat doar un caz cu această nouă tulpină, dar nu credem că este singurul”, spune Arafat.