Turcia este gata să îşi normalizeze relaţiile cu Franţa în pofida tensiunilor puternice existente între cele două ţări pe mai multe dosare, a declarat joi, la Lisabona, ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu, informează AFP, preluată de Agerpres.

Mevlut CavusogluFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

"Dacă Franţa este sinceră, Turcia este pregătită să îşi normalizeze relaţia cu Franţa", a declarat ministrul turc de externe la o conferinţă de presă organizată după o întâlnire cu omologul său portughez, Augusto Santos Silva, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Relaţiile dintre Turcia şi Franţa s-au deteriorat treptat anul trecut, în special ca urmare a dezacordurilor celor două ţări în mai multe dosare de politică externă: Siria, Libia, Mediterana de Est şi Nagorno-Karabakh.

Tensiunile din relaţia bilaterală s-au accentuat în octombrie anul trecut, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul întrebării "sănătatea mintală" a preşedintelui francez Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat că duce o "campanie de ură" împotriva islamului pentru că a susţinut dreptul ca profetul Mahomed să fie caricaturizat, precum şi pentru discursul său împotriva "separatismului" islamist din Franţa.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Erdogan şi-a exprimat speranţa ca Franţa să "scape cât mai curând posibil" de Emmanuel Macron.

"Am avut o discuţie telefonică constructivă cu omologul meu Jean-Yves Le Drian şi am convenit să lucrăm la o foaie de parcurs pentru normalizarea relaţiilor noastre", a declarat joi Cavusoglu.