Chipurile lor au făcut înconjurul lumii de la asaltul de miercuri asupra Capitoliului, fotografiați stând lejer cu picioarele pe biroul unui oficial, defilând cu un steag confederat sau stând la biroul președintelui Senatului, potrivit AFP.

Haos in Washington 15Foto: AFP / Profimedia Images

Cine sunt acești susținători ai lui Donald Trump, dopați de retorica sa până la semănatul haosului în incinta Parlamentului american? Mulți au fost acum identificați, inclusiv femeia rănită fatal când a început violența. Iată principalele elemente identificate:

Richard Barnett, activist pro-arme

Venit din Arkansas (sud), acest bărbat de șaizeci de ani, cu un puternic accent sudic, s-a pozat în biroul lui Nancy Pelosi, liderul democraților din Camera Reprezentanților.

Este „biroul meu”, a declarat el miercuri pentru KFSM 5News local. "Sunt contribuabil. Sunt patriot. Nu este biroul ei. I l-am împrumutat".

Cunoscut local pentru găzduirea un grup de Facebook pro-arme, 2A NWA STAND, Richard Barnett, poreclit „Bigo”, a susținut că a ajuns în acest birou aproape din greșeală. „Am fost împins acolo”, a spus el, în timp ce „am căutat toaleta”.

Înainte de a pleca, i-a lăsat un bilet cu o notă jignitoare lui Nancy Pelosi. "Mi-e teamă? Nu! Dar închisoarea este o posibilitate", a spus el reporterilor după ce a părăsit clădirea.

Jake Angeli, unul din lederii grupului conspiraționist QAanon

Cu culorile steagului american pictate pe față, pieptul gol cu ​​numeroase tatuaje clar vizibile și o pălărie din blană cu coarne de bivol: acesta este portretul lui Jake Angeli, „șamanul din QAnon” care a condus un grup de protestatari pro-Trump în atacul asupra Congresului american, scrie Il Fatto Quotidiano.

În vârstă de 32 de ani, actor aspirant de origine italo-americană, Angeli este unul dintre cele mai cunoscute personaje ale mișcării conspiraționiste de extremă dreapta din Statele Unite.

Bărbatul a devenit un simbol al atacului asupra Congresului american după ce a fost imortalizat în timp ce se bucură așezat pe scaunul din Senat al vicepreședintelui Mike Pence.

El a apărut în prima linie a demonstrațiilor din Arizona împotriva „alegerilor furate” și a fost protagonistul unui alt protest în timpul căruia a luat microfonul și a incitat mulțimea, relansând teorii ale conspirației promovate de secta QAnon, autoproclamându-se „șamanul” acesteia.

Angeli se prezintă ca un „soldat digital al QAnon”, mișcarea conspirativă care crede că lumea e condusă de pedofili, iar Donald Trump, eroul lor, este cel care luptă împotriva lor.

„Suntem patrioți, pe frontul din Arizona, care dorim să ne aducem energia pozitivă în (Washington)”, a scris el într-un mesaj postat în decembrie pe rețeaua socială ultraconservatoare Speak.

Matthew Heimbach, din mișcarea neonazistă

Fotografiat alături de Jake Angeli, tânărul cu fața rotundă, în vârstă de 29 de ani, este considerat de către Southern Poverty Law Center, un observator al grupurilor extremiste, ca „fața unei noi generații de naționaliști extremiști albi".

Este considerat unul dintre organizatorii mitingului de extremă dreapta de la Charlottesville (Virginia), în august 2017, în timpul căruia o femeie a fost ucisă de un simpatizant neo-nazist.

Adam Johnson, ”controlorul” din birouri

Adam Johnson, rezident în Parrish, Florida, unde locuiește cu soția și cei cinci copii ai săi, a fost imortalizat de presă plecând din biroul lui Pelosi cu un ”mic suvenir”, pupitrul pentru conferințe. Adam le-a zâmbit larg fotoreporterilor devenind astfel o ”vedetă” mondială. Acesta a postat fotografii cu el din interiorul Capitoliului devenind imediat un subiecte de glume.

„Veți fi șocat de faptul că Florida Man a ajuns aici ieri”, a scris pe Twitter Mike DeBonis de la Washington Post.

Ashli ​​Babbitt, fost militar, împușcată la Capitoliu

Femeia decedată miercuri după ce a fost rănită de glonţ în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie Agerpres, preluând AFP.

"Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană", potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei. Ashli Babbitt, care deocamdată nu a fost identificată oficial de poliţie, trăia în regiunea San Diego, în sudul Californiei, cu soţul său care a descris-o ca "o partizană hotărâtă a preşedintelui Trump". În ce îl priveşte, el nu a mers la Washington pentru a manifesta.

Sute de partizani ai lui Donald Trump au trecut de cordoanele de securitate şi au urcat scările istoricei clădiri, oprind o sesiune comună a Congresului în cadrul căreia aleşii urmau să certifice victoria preşedintelui-ales Joe Biden la scrutinul din noiembrie.

În aceste scene de haos, în cursul cărora unii dintre poliţiştii care asigurau protecţia locurilor şi congresmenilor aveau arma în mână, o femeie a fost rănită de glonţ în interiorul Capitoliului. Ea a decedat la puţin timp după ce a fost împuşcată, a afirmat şeful poliţiei din Washington fără să ofere vreun detaliu despre circumstanţele tragediei sau autorul focului de armă.

"Chiar nu ştiu de ce a decis să facă asta", a declarat soacra lui Ashli Babbitt, citată de o jurnalistă a canalului Fox 5.

Pe contul său de Twitter, Ashli Babbitt se prezenta ca o "veterană" şi "libertariană", afişându-şi dragostea pentru ţara sa. Recent, ea a retransmis numeroase mesaje de pe Twitter ale unor persoane care mergeau la Washington pentru a manifesta la apelul lui Donald Trump.

Marţi, Ashli Babbitt a răspuns uneia dintre ele care se plângea de anularea zborului său: "Nimic nu ne va opri. Ei pot încerca, încerca, încerca, dar furtuna este aici şi coboară spre Washington în mai puţin de 24 de ore. De la întuneric la lumină!"