Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat joi că actuala criză instituțională din Statele Unite a fost cauzată de „lipsa de încredere” a americanilor în alegeri și a acuzațiilor de „înșelăciune” ale aliatului său Donald Trump, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

"Voturile prin poștă au crescut din cauza pandemiei, există oameni care au votat de trei, de patru ori, nimeni nu o poate nega", a declarat Bolsonaro chiar în timpul unui schimb cu unii dintre susținătorii săi, în fața palatului prezidențial Alvorada, din Brasilia.

"Această lipsă de încredere a cauzat toate problemele pe care le vedem acolo", a rezumat el, fără a se referi direct la violențele de miercuri la Washington, când protestatarii pro-Trump au invadat Capitoliul, sediul Congresului Statelor Unite.

"Am urmărit totul. Știți că sunt legat de Trump, așa că știți răspunsul meu. Există o mulțime de denunțuri de fraudă", a spus el, mergând împotriva condamnărilor aproape unanime ale asaltului asupra Capitoliului.

Joi, ministrul brazilian de externe, Ernesto Araujo, a declarat pe Twitter că această intruziune este „regretabilă” și „condamnabilă”, dar că este necesară „investigarea participării infiltratilor”.

„Trebuie să nu-i mai numim pe cetățeni buni care manifestă împotriva sistemului politic ca fascisti”, a continuat el, adăugând că, potrivit lui, „o mare parte din poporul american se simte atacat și trădat de clasa politică”.

Președintele Bolsonaro a avertizat, de asemenea, joi că țara sa va avea „o problemă chiar mai gravă decât Statele Unite” dacă va continua să utilizeze sistemul de vot cu urne electronice la alegerile prezidențiale din 2022.

„Frauda există”, a insistat el, reiterând că, potrivit acestuia, ar fi fost ales în primul tur în 2018 fără presupuse nereguli despre care nu a furnizat niciodată dovezi.

Mulți specialiști se tem că președintele Bolsonaro va urma exemplul omologului său american Donald Trump contestând până la final legitimitatea votului în caz de înfrângere în prezidențialele din 2022.