Premierul ceh, Andrej Babis, și-a schimbat joi poza de profil de pe Twitter, înlocuind-o pe cea în care purta șapca roșie în stil Donald Trump cu una în care apare cu mască, în urma tulburărilor de la Capitoliul american, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Până miercuri, miliardarul populist ceh a purtat o șapcă în fotografia de profil care avea inscripția ”Silne Cesko” (Cehia puternică), care amintește de ”Make America Great Again” al lui Donald Trump.

Joi, în schimb, Babis apare în fotografia sa de profil fără șapcă, după violențele de la Capitoliul american în urma cărora au murit patru oameni.

Cândva poreclit ”Trump ceh” din cauza averii sale, a patra din țara sa, potrivit revistei Forbes, Babis a numit joi asaltul asupra Capitoliului drept ”un atac fără precedent împotriva democrației”.

Donald Trump „a continuat să repete că alegerile au fost trucate și frauduloase, a alimentat acea atmosferă și a fost greșit”, a declarat Babis, un magnat al produselor alimentare, chimice și media.

Prim-ministrul ceh a folosit de asemenea fotografia de profil „SILNE CESKO” pe pagina sa de Facebook între mai 2019, când a publicat-o în timpul campaniei electorale europene, și septembrie 2020.

Fotografiile de profil de pe ambele rețele sociale îl arată acum pe Babis purtând o mască de protecție cu steagul ceh, într-un efort aparent de încurajare a compatrioților săi care se confruntă cu izolarea din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19.