Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump
Mandatul a fost emis ca parte a anchetei asupra uciderii lui Abou Mehdi al-Mouhandis, puternicul comandant al forţelor pro-Iran din Irak, omorât anul trecut împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani.
În iunie 2020, Iranul a emis un mandat de arestare şi a cerut emiterea unei „notificări roşii” către Interpol pe numele lui Trump pentru uciderea generalului Soleimani, procedură ce nu a avut succes până acum.
Drona care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul lui Trump, care şi-a exprimat după câteva zile satisfacţia în legătură cu faptul că au fost eliminaţi doi oameni dintr-un foc.
Soleimani, a acuzat Donald Trump, „spunea că 'vom ataca ţara voastră, îi vom ucide pe oamenii voştri”. „Şi atunci am spus: 'cât timp mai trebuie să auzim porcăria asta?'”, a continuat preşedintele Trump pentru a justifica uciderile, calificate drept „ilegale” şi „arbitrare” de Agnes Callamard, raportoare specială a ONU asupra execuţiilor extrajudiciare.
Tribunalul pentru anchete din Roussafa, sectorul estic din Bagdad, „a decis să emită un mandat de arestare împotriva preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian”, detaliază un comunicat al Autorităţii judiciare.
Acest articol prevede pedeapsa cu moartea pentru orice omucidere cu premeditare.
Tribunalul dă asigurări că a finalizat ancheta preliminară, dar că „investigaţiile continuă pentru a demasca alţi autori ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini”.
De un an de zile, forţele pro-iraniene din Irak nu încetează să-l acuze pe premierul irakian Moustafa al-Kazimi, pe atunci şef al serviciilor de informaţii, de complicitate la aceste asasinate, notează AFP.
Odată cu festivităţile de comemorare a unui an de la moartea celor doi, climatul politic din Irak, deja foarte tensionat în contextul apropierii alegerilor legislative promise în iunie, a devenit şi mai aspru.
Mass-media pro-Iran promite „nume în scurt timp”, în timp ce mai mulţi înalţi responsabili politici s-au acuzat reciproc în recente interviuri televizate.
Citește și:

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Și mai hazliu e că există oameni pe lumea asta care nu remarcă nimic neobișnuit în această situație.
Bataie pt putere si ciolan.