Comisia Europeană a confirmat că engleza rămâne o limbă oficială a Uniunii Europene în 2021 după 1 ianuarie, când a avut loc Brexitul, relatează Euronews.

Limbi oficiale ale UEFoto: Carolyn Jenkins / Alamy / Profimedia Images

Se răspândiseră zvonuri online că UE era decisă să abandoneze limba după acea dată. Un articol din ziarul scoțian „The National” citase un corespondent pentru afaceri europene care pretindea că engleza era „pe cale să fie retrogradată ca "limbă de lucru" după ce state membre optaseră împotriva utilizării ei pentru traducerea documentelor”.

Aceste informații fuseseră preluate și de „The New European”.

În 2016, un membru al parlamentului european fusese citat ca spunând „dacă nu avem UK, nu avem nici engleza”. Dar Uniunea Europeană a dezmințit categoric aceste zvonuri într-o declarație pentru Euronews.

„Nu este deloc adevărat”, a spus un purtător de cuvânt pentru negocierile UE-UK. „Engleza va rămâne o limbă oficială”.

Avea acest statut încă din 1973. În timp ce Regatul Unit era singura țară din UE care dădea engleza ca limbă oficială, alte state membre o foloseau cu regularitate și nominalizaseră alta ca limbă oficială a UE.

Pe pagina de internet oficială a Uniunii Europene, blocul reiterează din nou că „și după retragerea Regatului Unit din UE, engleza rămâne una din limbile oficiale din Irlanda și Malta”.

După referendumul din UK din 2016, Comisia Europeană reiterase de asemenea că orice schimbare în regimul limbilor instituțiilor europene este subiectul unui vot unanim în Consiliul European.