În China, presa de stat și internauții ironizează scenele de haos de la Washington
Fosta colonie britanică a fost zguduită în 2019 de o vastă mișcare de contestare față de controlul tot mai mare al Beijingului. În mare parte pașnice la început, contestarea a condus și la scene de confruntare, în special când manifestanții au pătruns în "Legco", parlamentul local.
Pe Twitter, blocat totuși în China, tabloidul naționalist Global Times a publicat alăturat fotografii cu intrarea în Capitoliu a partizanilor lui Donald Trump și cu manifestanții din Hong Kong în Legco.
Cotidianul de limbă engleză notează că manifestanții din Hong Kong au fost calificați la acea vreme drept "eroi" de Nancy Pelosi, șefa Camerei americane a reprezentanților.
"Rămâne de văzut dacă va spune același lucru despre situația din Capitoliu", se întreba cotidianul citat.
Într-un lung editorial, Global Times critică democrația occidentală și apără "modelul" autoritar chinez, pe care îl consideră mai eficient.
Pe platforma de socializare Weibo, Tineretul Comunist califică evenimentele din capitala americană drept un "frumos spectacol".
Subiectul era larg comentat online și totaliza peste 230 de milioane de vizualizări.
"Ceea ce s-a petrecut în Hong Kong se repetă în Capitoliul american", comenta un internaut.
Prin susținerea protestelor pro-democrație din Hong Kong și condamnarea celor din Washington, "liderii țărilor occidentale dau dovadă de un dublu standard", posta un altul.
Mișcarea de contestare din Hong Kong a fost înăbușită în 2020 de carantina legată de Covid-19 și apoi de intrarea în vigoarea a legii privind "securitatea națională", acuzată că sufocă libertățile democratice în acest teritoriu semiautonom.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
HK trebuie sa fie asimilat sub toate aspectele Chinei "continentale" pentru simplu fapt ca e doar o catime din China (social, economic, financiar s.a.m.d.). Asta dincolo de cele spuse mai sus.
Daca vrei, poti numi sistemul chinez drept o mizerie, dar HK nu va deveni o mizerie pentru ca se doreste asimilarea. Ultima este o chestiune cat se poate de fireasca. Faptul ca initial s-au angajat sa respecte "o tara, doua sisteme" n-are nicio relevanta. Au spus-o ca dadea bine. Chinezii stiau de atunci ca nu vor respecta asta. Trenul a fost pierdut de britanici in iulie 1997.
Paralela facuta de chinezi este corecta, in opinia mea. Motivele celor doua intrari in Parlament nu ma intereseaza. In ambele tari e ilegal sa faci asa ceva. Deci de aici poate fi pornita discutia. Chinezul a pus o oglinda in fata celor care-i laudau pe protestatarii din HK si "oglinditilor" nu le place imaginea. Eeeee, asta se numeste dupa toate regulile "dublu standard". Stiu ca nu-ti place, dar exact asta este. Distorisionarea realitatii in functie de interesul de moment. Sa fiu bine inteles, se petrece peste tot. In Romania a fost OK in 22.12.1989, cand romanii au intrat in cladirea CC, insa nu a mai fost in regula pe 10.08.2018.
Suntem inca biete fiinte incapabile sa gandeasca si SA APLICE un alt tip de societate, de relatii interumane. Probabil ca unor extraterestri le-am parea niste salbatici care picteaza rupestru. Pana la urma, la scara istoriei omul este foarte tanar. Pe dinozauri (nu cei din Parlamentul nostru) nu i-a ajutat cu nimic faptul ca stapaneau planeta de MILIOANE de ani atunci cand Terra a fost (se pare) lovita de un asteroid. Bang! Si gata... Inca suntem "tineri".
Orice elector de dreapta, american sau european, poate intelege ca un astfel de model comunist autoritar e un pericol mortal pentru libertate.
China are armate de "idioti utili" in Occident, naivi sau ignoranti pe care nu-i intereseaza decat pretul telefonului lor Huawei si carora nu le pasa daca treptat, rabdare si persuasiune, regimul chinez va controla Europa sau America.
E iresponsabil sa alimentezi cu sute de miliarde de dolari pe an adversarul strategic al "lumii libere", al democratiilor social-liberale.
Trump a lansat actiuni dure contra Chinei, sa vedem daca Biden Sr. le va continua sau va da inapoi de dragul fiului sau Hunter Biden, implicat in afaceri cu China si anchetat de FBI.
Ce au exportat in UNELE tari? Razboi, moarte pe scara larga, distrugere, vieti si societati ruinate pentru multi ani de acum inainte. Da, America ta a facut si asta. America n-a trimis doar primul om pe Luna si nu a transmis omenirii doar acele imagini fabuloase ale planetelor si ale sateilitilor lor. Nu, SUA au facut si multe "nefacute".
Eu nu spun ca modelul chinez trebuie urmat. Traiesc in capitalism si ma simt foarte bine asa. Totusi, nu pot sa nu observ ca statul chinez nu a pornit razboaie de cucerire, nu si-a impus cu forta setul de "valori", nu a cautat pretext pentru invazii (arme chimice in Irak). Sunt acuzati ca produc prost si ieftin. Produc pentru toate buzunarele. Daca nu ma insel, occidentalul se uita si in portofel cand face o achizitie.
Eu sunt pasionat de astronomie si pot afirma ca sunt diferente uriase intre preturile telescoapelor de amatori facute in China vs. cele americane, japoneze, germane si rusesti.Totusi, diferentele de calitate nu sunt proportionale, in sensul ca pentru a castiga ultimii 10% la calitate, platesti de 3x, 4x. Munceste prea ieftin chinezul? Nu stiu. Poate, dar vad ca pana una, alta, chinezului ii e bine asa.
"Adversarul lumii libere"... Parca era specific comunistilor sa puna etichete. Chinezul e bun cand cumpara un gigant in robotica (in Germania), cand baga bani in economia germana, dar cand vrea sa fie tratat corect, e adversarul lumii libere. China face investitii in Africa in conditii bune pentru China, dar le face. De ce nu vine americanul tau sa le faca, daca e asa bun?
Trump a impus taxe Chinei, platite de americani, sa nu mai vorbim de afacerile fiicei sale din China si de conturile sale secrete de acolo, pentru care a platit mai multe impozite statului chinez comunist decat in propria sa tara.
Asta e "patriotul" Trump
Sistemul de sanatate American. E avansat dpdv tehnologic, dar pentru multi muritori de rand lipseste cu desavarsire. A fost o stire acum cariva ani cu o negresa lasata sa moara pe o targa fie in cladirea spitalului, fie scoasa de acolo. Imi amintesc ca intamplarea oripilase pana si mass media Americana.
Drepturile salariatilor. Concedierea este muuult mai usoara,as spune nesimtit de facila in SUA. Daca vrei sa-l dai in judecata, pregateste-te sa suporti macar intr-o prima faza taxele judiciare.
Acum chiar in plan teoretic despre drepturile omului din SUA. Acele drepturi fundamentale si pe care americanii spun ca le respecta, trebuie sa orespectate de SUA si fata de state terte? Intreb, pentru ca americanii au declansat un razboi pentru un motiv inventat, aducand moarte si distrugere in Irak. Nu mi-e clar daca si dreptul la viata al irakianului de rand trebuia respectat. Poate ma ajuti.
China, Rusia si Iran in mod cert nu sunt modele de respectare a drepturilor omului. Totusi, vreau sa spun ca in spatele dictonului "drepturile omului" se ascunde o constructie subreda chiar si in SUA.
Abuzurile politiei americane fata de albi si negri. Da, fata de albi. Exista pe youtube un film elocvent, pentru cine nu-I slab de ingeri.
Jaful si distrugerile produse de BLM. America a decazut mult.