Internauții și unele mass media din China ironizau joi pe rețelele sociale scenele de haos din Capitoliu, neezitând să facă o paralelă între Washington și manifestațiile pro-democrație din Hong Kong, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fosta colonie britanică a fost zguduită în 2019 de o vastă mișcare de contestare față de controlul tot mai mare al Beijingului. În mare parte pașnice la început, contestarea a condus și la scene de confruntare, în special când manifestanții au pătruns în "Legco", parlamentul local.

Pe Twitter, blocat totuși în China, tabloidul naționalist Global Times a publicat alăturat fotografii cu intrarea în Capitoliu a partizanilor lui Donald Trump și cu manifestanții din Hong Kong în Legco.

Cotidianul de limbă engleză notează că manifestanții din Hong Kong au fost calificați la acea vreme drept "eroi" de Nancy Pelosi, șefa Camerei americane a reprezentanților.

"Rămâne de văzut dacă va spune același lucru despre situația din Capitoliu", se întreba cotidianul citat.

Într-un lung editorial, Global Times critică democrația occidentală și apără "modelul" autoritar chinez, pe care îl consideră mai eficient.

Pe platforma de socializare Weibo, Tineretul Comunist califică evenimentele din capitala americană drept un "frumos spectacol".

Subiectul era larg comentat online și totaliza peste 230 de milioane de vizualizări.

"Ceea ce s-a petrecut în Hong Kong se repetă în Capitoliul american", comenta un internaut.

Prin susținerea protestelor pro-democrație din Hong Kong și condamnarea celor din Washington, "liderii țărilor occidentale dau dovadă de un dublu standard", posta un altul.

Mișcarea de contestare din Hong Kong a fost înăbușită în 2020 de carantina legată de Covid-19 și apoi de intrarea în vigoarea a legii privind "securitatea națională", acuzată că sufocă libertățile democratice în acest teritoriu semiautonom.