Premierul britanic Boris Johnson a denunțat miercuri „scene rușinoase” la Washington după ce protestatarii pro-Trump au pătruns în Congresul SUA, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

"Scene rușinoase în Congresul SUA. SUA sunt apărătoarea democrației din întreaga lume", a spus el într-un tweet, "iar acum este vital ca transferul de putere să aibă loc într-un mod pașnic".

Berlinul îi îndeamnă pe susținătorii lui Trump să „nu mai calce democrația”

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut miercuri susținătorilor lui Donald Trump să „nu mai calce în picioare democrația” după ce protestatarii au intrat în Capitoliu, la Washington.

„Trump și susținătorii săi ar trebui să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai calce democrația”, a postat pe Twitter Maas, adăugând că „cuvintele inflamatorii se transformă în acțiuni violente”, potrivit AFP.

NATO denunță „scene șocante”

Șeful NATO Jens Stoltenberg a denunțat miercuri „scene șocante” la Washington. „Scene șocante în Washington D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”, a scris pe Twitter secretarul general al Alianței.

Parlamentul European

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat miercuri că este extrem de îngrijorat de evenimentele care au loc la Washington, unde susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, transmite dpa.

"Scene profund tulburătoare de la Capitoliul SUA în această noapte. Voturile democratice trebuie respectate. Suntem siguri că SUA se vor asigura că regulile democraţiei sunt protejate", a scris Sassoli într-un tweet.

Spania.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, declară că urmărește cu îngrijorare știrile care vin de pe Capitol Hill din Washington. ”Am încredere în forța democrației americane. Noua președinție a lui @JoeBiden va depăși acest moment de tensiune, unind poporul american.”, a scris el pe Twitter, potrivit CNN.

Franța.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a condamnat „un atac grav asupra democrației”. "Voința și votul poporului american trebuie respectate", a adăugat el.

Președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand, la rândul său, și-a trimis „gândurile democratice și prietenoase” parlamentarilor americani.

Irlanda

Premierul irlandez Micheal Martin a reamintit „legătura profundă” a țării sale cu Statele Unite, spunând că a observat evenimentele din Washington cu „multă îngrijorare și consternare”.

„Scene șocante și profund triste în Washington DC, care trebuie numite astfel: un atac deliberat asupra democrației de către un președinte în funcție și susținătorii săi”, a condamnat ministrul irlandez de externe Simon Coveney.

Olanda

Premierul olandez Mark Rutte a numit imaginile „oribile” și i-a cerut lui Donald Trump să „îl recunoască pe Joe Biden ca viitor președinte astăzi”.

Norvegia

"Ceea ce vedem acum la Washington este un atac total inacceptabil împotriva democrației din Statele Unite. Președintele Trump are responsabilitatea de a opri acest lucru. Imagini înspăimântătoare, incredibil că sunt din Statele Unite", a reacționat premierul norvegian Erna Solberg.

Scoția

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon a adoptat un ton mai dur care-l vizează în mod direct pe președintele Trump, considerat vinovat de incitare la violență: ”Scenele din Capitol sunt cu totul înfiorătoare. Solidaritate cu cei care sunt de partea democrației și a transferului pașnic și constituțional al puterii. Rușine celor care au incitat la acest atac împotriva democrației.”, a scrie ea pe Twitter.