Președintele ales, Joe Biden, l-a ales pe judecătorul Merrick Garland, în vârstă de 68 de ani, pentru a conduce influentul Departament al Justiției din SUA, potrivit presei americane, citată de AFP.

Merrick GarlandFoto: Wikipedia

Anunțul numirii sale mult așteptate vine a doua zi după două alegeri senatoriale parțiale din Georgia, care ar trebui să ofere democraților controlul Camerei Superioare, responsabilă de confirmarea numirilor.

Această alegere reprezintă și o mică răzbunare pentru democrați: Merrick Garland fusese candidatul lui Barack Obama la Curtea Supremă în 2016, dar nominalizarea sa a fost blocată de republicani, care susținuseră că numirea nu ar fi morală din moment ce alegerile prezidențiale se apropiau.

Absolvent de drept la prestigioasa Universitate Harvard, considerat un progresist moderat, în prezent este șeful Curții de Apel a Capitalei Federale, un organism renumit pentru importanța cazurilor care se judecă acolo.

Merrick Garland îl va înlocui pe Bill Barr, pe care opoziția democrată îl redenumise „avocatul lui Donald Trump” din cauza multiplelor sale intervenții în favoarea președintelui sau a rudelor sale.

Dar Bill Barr a refuzat în cele din urmă să-l urmeze pe președinte în cruciada sa post-electorală, susținând, la începutul lunii decembrie, că nu a găsit nicio „fraudă pe o scară largă care ar putea schimba rezultatul alegerilor prezidențiale”. Acesta a fost apoi înlocuit de adjunctul său, Jeffrey Rosen.

Merrick Garland va trebui să reafirme independența ministerului său, să-i liniștească pe unii dintre cei 110.000 de angajați ai săi, dar să inițieze și reformele profunde promise de candidatul democrat în timpul campaniei sale.

Primul proiect va fi lupta împotriva violenței și rasismului în diferitele servicii de poliție, un subiect plasat în centrul campaniei electorale după moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui polițist la sfârșitul lunii mai.

Joe Biden, care a fost unul dintre arhitecții unei legi penale din 1994 foarte represive, a promis, de asemenea, că va dezvolta alternative la închisoare, în special pentru consumatorii de droguri.