Liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus că planul său economic de 5 ani a eșuat în atingerea obiectivelor sale ”în aproape fiecare sector” în timp ce a dat startul unui congres al Partidului Muncitoresc aflat la guvernare, a informat miercuri presa de stat KCNA, relatează Reuters.

Kim Jong Un inlacrimatFoto: STR / AFP / Profimedia

Rara adunare politică, pe care Kim a găzduit-o ultima dată în 2016, a atras atenția internațională, deoarece se așteaptă să dezvăluie un nou plan economic pe cinci ani și să abordeze legăturile inter-coreene și politica externă. Congresul, la care participă 250 de directori de partid, 4.750 de delegați și 2.000 de spectatori, vine cu doar două săptămâni înainte ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să intre în funcție.

În discursul său de deschidere, Kim a spus că țara sa a obținut o „victorie miraculoasă” prin consolidarea puterii și prestigiului său global, referindu-se la progresele militare care au culminat cu testarea cu succes în 2017 a rachetelor balistice intercontinentale capabile să lovească continentul SUA și o serie de întâlniri cu președintele SUA Donald Trump.

Dar strategia sa economică pe cinci ani dezvăluită în 2016 nu a reușit să dea rezultate, a spus el, îndemnând la o mai mare încredere în Coreea de Nord.

În timp ce își consolidează puterea cu o serie de provocări militare și persecuții nemiloase, Kim încearcă să își construiască o imagine de ”om al poporului” recunoscând public anumite eșecuri - cândva tabu în țara care venerează un lider fără erori.

”Pare să fi făcut o decizie strategică să recunoască eșecul economic în timp ce poate da vina pe coronavirus”, a spus Shin Beom-chul, de la Institutul de Cercetare pentru Strategie Națională din Seul. ”Făcând asta, va căuta de asemenea să își consolideze imaginea sa de lider care își iubește poporul”, a adăugat acesta.