Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a salutat miercuri victoria probabilă a democraților la alegerile senatoriale din Georgia, care ar trebui să-i ofere controlul asupra Congresului, angajându-se să acționeze într-un spirit de „unitate”, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

"Este timpul să întoarcem foaia. Americanii cer acțiune și doresc unitate și sunt mai mult decât optimist ca niciodată că vom ajunge acolo", a scris el într-un comunicat.

Potrivit acestuia, alegătorii i-au dat pârghiile puterii, pentru că vor „acțiune în fața multiplelor crize prin care trecem, Covid-19, climatul, economia și justiția rasială”.

„Vor să acționăm, dar vor să acționăm împreună”, a continuat el, promițând că „vom încerca să lucrăm cu ambele părți”.

În Georgia, candidatul democrat Raphael Warnock l-a învins pe senatorul republican Kelly Loeffler și a făcut istorie devenind primul senator de culoare ales în acel stat din sud.

Celălalt democrat în cursă, Jon Ossoff, părea și el capabil să produca surpriza în fața senatorului republican David Perdue.

Dacă victoria sa va fi confirmată, Senatul va avea 50 de democrați aleși și 50 de republicani. Apoi va depinde de vicepreședintele Kamala Harris să decidă între ei.

De asemenea, democrații au controlul asupra Camerei Reprezentanților.

Donald Trump i-a cerut vicepreședintelui său, Mike Pence, să dea dovadă de „curaj extrem” și să întoarcă rezultatul alegerilor în Congres: „Fă-o Mike și CÂȘTIGĂM NOI”, relatează Newsweek.

Președintele republican a insistat în mod repetat că Pence poate bloca certificarea alegerilor din 3 noiembrie.

În realitate rolul vicepreședintelui în sesiunea Congresului care va consfinți victoria democratului Joe Biden este în mare parte procedural și acesta nu are puterea de a răsturna alegerile așa cum își dorește Trump.