NYT: Cum s-a sălbăticit Partidul Republican

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2021, 0:34 Actualitate | Internaţional


Donald Trump la o dezbatere a republicanilor
Foto: Facebook / Donald Trump
​Oameni ca Donald Trump au existat mereu: egocentriști, fuduli, convinși că regulile li se aplică doar celor mici și că ce li se întâmplă acestora nu contează.

Partidul Republican (GOP) modern, pe de altă parte, nu aduce cu nimic din ce am mai văzut până acum, cel puțin nu în istoria Americii. Dacă mai există cineva care nu e deja convins că unul dintre cele două mari partide ale noastre a devenit un inamic - și nu numai al democrației, ci și al adevărului -, evenimentele post-electorale ar fi trebuit să le risipească dubiile.


Nu e vorba doar că o majoritate a republicanilor din Cameră și mulți senatori republicani susțin acțiunile lui Trump de răsturnare a înfrângerii sale electorale, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă de fraudă sau de nereguli la scară largă. Priviți și ce fel de campanie electorală fac David Perdue și Kelly Loeffler la alegerile parțiale pentru Senat din Georgia.

Ei nu au un program punctual și nici măcar nu se leagă de aspecte reale ale vieții personale a contracandidaților lor. În schimb ei pretind, fără nici o bază reală, că oponenții lor sunt marxiști sau „implicați în abuzuri contra copiilor”. Cu alte cuvinte, campania pentru menținerea controlului republican asupra Senatului e bazată pe minciuni.

Mitt Romney i-a admonestat duminică pe Ted Cruz și alți republicani din Congres care încearcă să anuleze alegerile prezidențiale, întrebându-i: „Chiar în așa măsură a eclipsat ambiția principiul?”. Dar ce principiu consideră Romney că a apărat GOP în ultimii ani? E greu de sesizat orice fundament al comportamentului recent al GOP, cu excepția vânării puterii prin orice mijloace disponibile.

Așadar, cum s-a ajuns aici? Ce s-a întâmplat cu GOP?

Nu a început cu Trump. Din contră, degradarea partidului a fost evidentă - pentru cei dispuși să o vadă - vreme de mulți ani.

Încă din 2003 am scris că republicanii deveniseră o forță ostilă Americii în forma ei actuală, posibil chiar vizând un stat monopartid în care „alegerile sunt doar o formalitate”. În 2012 Thomas Mann și Norman Ornstein avertizau că GOP este „insensibil la percepția convențională a realității” și că „respinge legitimitatea opoziției sale politice”.

Dacă sunteți surprinși de disponibilitatea multora din partid de a răsturna rezultatul unui scrutin pe baza unor acuzații false de fraudă, înseamnă că nu ați fost atenți.

Dar cum se explică coborârea republicanilor în întuneric?


E o reacție adversă populistă contra elitelor? E drept că există resentimente la adresa unei economii în transformare care ridică populația metropolitană cu studii superioare în detrimentul americanilor din zona rurală și micile orașe; Trump a primit 46% din voturi, dar comitatele câștigate de el nu reprezintă decât 29% din PIB-ul Americii. Există de asemenea și o semnificativă reacție adversă a albilor la diversitatea rasială tot mai mare a țării.

Ultimele două luni sunt însă un bun studiu de caz privind măsura în care nemulțumirea „de la firul ierbii” este de fapt orchestrată de la vârf. Dacă o mare parte a bazei electorale republicane crede, nejustificat, că alegerile au fost furate, acest lucru se datorează faptului că asta spun unii republicani de seamă. Iar acum politicienii invocă un scepticism larg răspândit în privința rezultatului electoral drept motiv pentru a respinge acel rezultat - când ei înșiși au fabricat din nimic respectivul scepticism.

Și ce e remarcabil când te uiți la proveniența politicienilor care ațâță resentimentele anti-elite e cât de privilegiați sunt mulți dintre ei. Josh Hawley, primul senator care a anunțat că va obiecta la certificarea rezultatului electoral, perorează împotriva elitelor deși el însuși a absolvit dreptul la universitățile Stanford și Yale. Cruz, cel care conduce acum această campanie, a absolvit Princeton și Harvard.

Ideea nu e că ei ar fi ipocriți, ci că ei nu sunt oameni care au fost nedreptățiți de sistem. Și atunci, de ce-și doresc atât de mult să doboare sistemul?

Eu nu cred că e vorba doar de calcule cinice, de a-i cânta în strună bazei electorale. Cum am spus deja, baza se ghidează în mare parte după ce îi spune elita partidului. Iar sminteala acelei elite nu pare a fi pură prefăcătorie.

După mine, cea mai bună ipoteză este aceea că partidul s-a sălbăticit - că a ajuns să fie izolat de restul societății.

Sunt unii care au comparat GOP-ul modern cu un grup de crimă organizată sau cu o sectă fanatică, însă mie mi se pare că republicanii aduc mai mult cu băieții rătăciți din romanul „Împăratul muştelor”. Ei nu primesc informații din lumea exterioară, întrucât își iau toate informațiile din surse politizate care pur și simplu omit realitățile incomode. Ei nu se confruntă cu supravegherea de către adulți, fiindcă într-un mediu politic polarizat sunt puține curse competitive.

Astfel că ei se reorientează tot mai mult înspre interior și se implică în acțiuni tot mai deplasate pentru a-și demonstra loialitatea față de trib. Politicianismul lor nu e legat de anumite chestiuni concrete, deși GOP rămâne dedicat obiectivelor de a reduce impozitele pentru bogați și de a-i pedepsi pe săraci; e legat de afirmarea dominației grupului intern și de pedepsirea veneticilor.

Marea întrebare este cât va mai putea supraviețui America pe care o știm noi în fața acestui tribalism răuvoitor.

Actualul efort de anulare a alegerilor prezidențiale nu va avea succes, însă a mers mult mai departe și a atras mult mai multă susținere decât se aștepta aproape oricine. Iar dacă nu se va întâmpla nimic care să spargă controlul forțelor anti-democratice, anti-adevăr, asupra GOP, într-o bună zi ele vor reuși să ucidă experimentul american.

Articol de Paul Krugman, New York Times (preluare Rador)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5785 vizualizari

 • +15 (41 voturi)    
  Asa e (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 0:52)

  Rex [utilizator]

  Partidul republican nu mai e partidul conservativ dinainte. Singurul lucru "conservativ" e ca se foloseste de cei religiosi si ii manevreaza cum vor ei. In rest sunt un fel de organizatie de dreapta extremista, foarte nationalista pusa pe imbogatirea si mai mare a corporatiilor si cam atat. Gen partidul lui Orban din Ungaria si cel al lui Erdogan din Turcia. In nici un caz ca si partidele de dreapta din Germania sau UK.
 • -18 (54 voturi)    
  NYT (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 1:09)

  moto33 [utilizator]

  Nu mai e o publicatie relevanta, e citit doar pentru atei, progresisti, evrei seculari si liberali bogati.

  "acuzatii de frauda nefondate", "fara baza reala", "baza crede, nejustificat, că alegerile au fost furate" = slogane repetate la infinit
 • -19 (45 voturi)    
  fuck off (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 1:51)

  EXEs [utilizator]

  Nu va convine ca dreapta nu mai e reprezentata de prostii conservatori religiosi, baieti cuminti si obedienti, care nu latra si nu musca, condusi de neoconi tradatori care nu mai au nimic de-a face cu principiile de dreapta.
  Liderul Proud Boys, Enrique Tarrio, tocmai a fost arestat acum o zi, pentru port de arma si pentru arderea unui steag BLM. Deci comunistii pot sa arda linistiti steagul american, dar steagul BLM e no no, e rrrrasist. Nu mai vorbesc de portul de arma care deja e o gluma pentru halul in care a ajuns constitutia americana, S-au sters in dos cu ea si cu principiile ei.
 • -18 (44 voturi)    
  Hudson Pravda (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 3:02)

  Setalcott [utilizator]

  Totul e exact pe dos de cum scrie NYT. In cincizprezece ani mi se confirma zi de zi porecla Pravda de pe Hudson.
  • -4 (4 voturi)    
   Daca e nevoie de dovezi (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 18:51)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Iata ce face NYT din om.

   https://www.youtube.com/watch?v=GfVonCvvC04
 • -13 (31 voturi)    
  Este absolut invers (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 5:31)

  A.Corneliu [utilizator]

  Este absolut invers.
  Este exact adevarul cu picioarele in sus.
  Partea salbaticita este partidul "democrat" condus de o elita corupta pana in oase.
  Exemplul cel mai stralucit este insasi familia penala, cercetata de autoritati, a candidatului Biden, infundata in afaceri corupte cu China
  Alegerile au fost intr-adevar fraudate la greu de catre "democrati", iar dovezile sunt in cantitati industriale.
  • -1 (11 voturi)    
   Foarte corect (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 12:29)

   Cumulus [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   Bineinteles ca este exact invers, dar ce te faci ca astia au cumparat si toata presa europeana, Daca observati au si troli care voteaza negativ la comentariile care nu le convin.... asta e viata....
 • -7 (27 voturi)    
  wellllll (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 8:49)

  mongolul [utilizator]

  Interesant articol; multumiri pentru ca l-ati postat; nu ma pricep la politica interna a SUA; nu locuiesc in state; dar -din cate stiu eu- in natura si societate exista o legatura indestructibila intre actiune si reactiune; analizand reactia republicanilor, articolul este unilateral; care sunt actiunile democratilor, care au determinat astfel de reactii? Asa ar fi fost un articol echilibrat.
  Doar aruncarea anatemei .... nu stiu daca este eficient. Cei care tineau cu democratii vor urla ca articolul e bun si vor persista in actiunile ce provoaca reactii nedorite, cei care tineau cu republicanii vor crede ca este un articol mincinos, comandat. Astfel de abordari, unilaterale, nu aduc nici un serviciu, nimanui.
  Dar ma rog, asta e opinia mea. Care nu va fi publicata de cenzori, probabil. Cine sunt eu, sa dau lectii..... Si unor monstri sacri, care castiga intr-o luna cat castig eu toata viata. Poate ca si mirajul sumelor ametitoare este de vina, pentru pierderea obiectivitatii mass-mediei. Nu credeti?
 • -11 (27 voturi)    
  Confirmarea parerii despre NYT ! (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:56)

  Cugetator [utilizator]

  Nu pot spune ca am citit multe articole din New York Times , dar acest articol imi confirma integral parerea formata despre presa si audio vizualul stangist , in frunte desigur cu CNN . Dupa acest tip de presa , Trump, care ca om poate sa nu placa, este atacat tocmai pentru politica sa interna si externa excelenta care pune America mai intai si cetatenii sai , ca doar nu o sa puna constient in frunte China si pe altii . In politica externa Trump cauta sa stavileasca dusmanii Americii ca Iranul, Venezuela, Palestinienii si colaboreaza activ cu aliatii Americii ca Israel si regimurile arabe moderate. Nu stiu ce este gresit la acest om poate prea expansiv si colorat, dar care a avut o contributie majora la impulsionarea aparitiei vaccinurilor care incearca sa lupte impotriva Pandemiei Noului Coroavirus, care chiar a aparut in China , asa cum a afirmat imediat tocmai Trump !
  • -7 (19 voturi)    
   a devenit (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:36)

   AMDATi [utilizator] i-a raspuns lui Cugetator

   gretoasa citirea mediei "de top" occidentale; toti, dar absolut toti, il injura pe Trump. Repeta la nesfarsit aceeasi placa. Nu numai nyt sau cnn, dar si europenii afp, bbc, dpa. Chiar si hotnews e inregimentata politic, cu articole numai de la aceste surse, echipe de postaci si "minusuri" care vin in valuri, in functie de indicatii.
 • +6 (10 voturi)    
  Gura pacatosului (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 12:49)

  veratec [utilizator]

  Lindsey Graham in 2016: Daca il nominalizam pe Trump, acesta va distruge Partidul Republican si vom merita asta cu prisosinta.
 • +4 (8 voturi)    
  democrati si conservatori, PNL si PSD (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 14:07)

  laura2 [utilizator]

  conservatorii au cazut la un nivel de neimaginat inainte de trump. cumva democratii seamana cu liberalii nostri, si ei hoti, lichele unii, javre altii, dar (la fel ca democratii din USA) oricit au fost si sint de javre nu or sa poate niciodata sa mearga in profunzimile abisale ale jegului precum a facut-o PDS sub Dragnea (sau conservatorii sub Trump).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by