Secretarul american de externe Mike Pompeo a denunțat „slăbiciunea” acordului de investiții dintre Uniunea Europeană și China, spunând că nu protejează împotriva amenințărilor venite dinspre Beijing, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Când îl studiați, este un acord slab. Nu protejează muncitorii europeni împotriva atacului Partidul Comunist Chinez", a declarat secretarul de stat pentru Bloomberg.

Criticile lui Mike Pompeo asupra acordului sunt primele făcute public de către un membru al administrației Donald Trump.

Luna trecută, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui ales Joe Biden, a solicitat însă aliaților europeni „consultări preliminare” cu privire la „preocupările lor comune cu privire la practicile economice ale Chinei”.

Pompeo, considerat un puternic detractor al Chinei, nu a mers atât de departe încât să ceară UE să renunțe la acord, dar a arătat clar că Statele Unite nu doresc să încheie un acord similar.

„Ne pasă prea mult de lucrătorii noștri, de oamenii noștri, de industria noastră și de proprietatea noastră intelectuală, pentru a semna un acord slab care ar permite Chinei să continue să se angajeze în activități care nu sunt echitabile, echilibrate și reciproce”, a spus Pompeo.

Uniunea Europeană și China au convenit pe 30 decembrie un acord de principiu după șapte ani de negocieri.

Bruxellesul speră că acest pact de investiții va deschide piața internă cu potențial ridicat a Chinei pentru companiile europene, oferind astfel un impuls binevenit după luni de criză economică din cauza coronavirusului.

Negocierile se îndreaptă spre semnarea acordului, în ciuda îngrijorărilor exprimate de UE cu privire la situația drepturilor omului din China, inclusiv încarcerarea în masă a cel puțin un milion de uiguri și musulmani de limbă turcă.

Pactul reprezintă o victorie majoră pentru China după eforturile concertate ale administrației Trump de a izola țara. Statele Unite încurajează astfel țările din întreaga lume să abandoneze echipamente de telecomunicații de generația a cincea proiectate și fabricate de gigantul chinez Huawei, argumentând riscurile de securitate.