Mai multor cetățeni britanici li s-a refuzat intrarea în Olanda de la 1 ianuarie, deoarece Marea Britanie nu mai este scutită de restricțiile legate de Covid privind călătoriile neesențiale din afara UE de când a părăsit blocul, potrivit The Guardian.

AmsterdamFoto: Hotnews

Un purtător de cuvânt al poliției de frontieră olandeze a confirmat luni că până la 13 cetățeni britanici au fost întorși vineri de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, deoarece călătoriile lor nu erau necesare, iar reglementările coronavirusului din țările terțe erau acum aplicate.

Vestea a venit după ce cetățenilor britanici care locuiesc în Spania li s-a interzis accesul în zboruri dinspre Marea Britanie, deoarece compania aeriană a declarat că actele lor de rezidență nu mai sunt valabile după Brexit, în timp ce altora li s-a refuzat intrarea în Germania.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre pasageri care nu au fost acceptți la zborurile KLM de la aeroporturile din Marea Britanie către Olanda, deoarece nu au avut un test negativ de Covid, iar călătoria lor nu s-a calificat ca fiind esențială sau nu au putut demonstra rezidența olandeză sau a UE.

Doar o mână de țări cu rate scăzute de coronavirus sunt scutite de normele UE care interzic vizitatorii neesențiali din afara blocului și a Spațiului Economic European. Marea Britanie a fost eliminată de pe listă la sfârșitul perioadei de tranziție Brexit.

„Toți au avut un test PCR negativ, dar uită de regula conform căreia trebuie să fie o călătorie necesară, de exemplu pentru muncă sau din cauza unor circumstanțe personale grave”, a declarat purtătorul de cuvânt al jandarmeriei Robert van Kapel pentru radioul public NOS.