Echipele de salvare norvegiene încă mai speră să găsească supraviețuitori în orașul Gjerdrum devastat acum cinci zile de o alunecare de teren care a lăsat șapte morți și trei dispăruți, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După o pauză de o noapte pentru a îmbunătăți mediul olfactiv pentru câinii de salvare, căutarea a fost reluată dimineața devreme, dar nu a avut succes în timpul zilei.

"Aceasta este o operațiune de salvare și continuăm să căutăm supraviețuitori", a declarat coordonatorul operațiunilor Roger Pettersen, în timpul unei conferințe de presă.

Cercetările trebuie să continue peste noapte, a spus el.

Un oraș cu aproape 7.000 de locuitori, la 25 de kilometri nord-est de Oslo, Gjerdrum a fost scena în primele ore ale zilei de 30 decembrie a unei alunecări de teren devastatoare care a măturat peste 30 de case.

Printre resturi, murdărie și zăpadă, echipele de salvare au găsit de atunci cadavrele a șapte din cei zece dispăruți.

Au fost identificate șase, inclusiv o fetiță de doi ani, tatăl ei și mama ei, însărcinată.

Terenul unde a avut loc alunecarea are o compoziţie argiloasă, specifică Norvegiei şi Suediei, care poate deveni fluidă şi se poate prăbuşi cu uşurinţă, dar probabilitatea producerii unui fenomen similar în regiune rămâne scăzută, estimează Direcţia norvegiană a apelor şi energiei (NVE).

Unele case au fost deplasate și 400 de metri.