Cel puţin nouă persoane, dintre care şapte soldaţi ai regimului sirian, au fost ucişi duminică seara într-un atac al grupării jihadiste Stat Islamic într-un autobuz pe drumul ce leagă Raqa (nordul Siriei) de capitala Damasc, informează AFP, citată de Agerpres.

Bombardament in SiriaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), ambuscada s-a soldat, de asemenea, cu doi civili morţi şi 16 răniţi, dintre care patru civili. Atacul, al doilea de acest tip în mai puţin de o săptămână, a vizat un autobuz ce transporta soldaţi şi "probabil o parte din rudele" acestora care se îndreptau spre casele lor, a declarat directorul OSDH Rami Abdel Rahmane.

Agenţia de ştiri Sana a informat că nouă civili au fost ucişi şi alţi patru răniţi într-un atac terorist care a avut loc într-un autobuz de pe autostrada Raqa.

Gruparea Stat Islamic nu a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.

Pe 30 decembrie, 39 de soldaţi, dintre care opt ofiţeri, au fost ucişi, iar zece militari au fost răniţi într-o ambuscadă revendicată de gruparea jihadistă Stat Islamic care îi viza pe soldaţii aflaţi la bordul unui autobuz din provincia Deir Ezzor (estul Siriei).

În ultimele luni, deşertul Badiya a fost scena unor lupte regulate între jihadişti şi forţele regimului de la Damasc susţinute de atacurile aeriene ale Rusiei.

Din martie 2019, aceste ciocniri au ucis peste 1.300 de soldaţi sirieni şi militanţi pro-iranieni, precum şi peste 600 de jihadişti, potrivit unui raport al OSDH.

Conflictul sirian declanşat în 2011 de reprimarea protestelor pro-democraţie s-a soldat cu 387.000 de morţi şi a determinat strămutat a milioane de persoane.